Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klara Lundquist är en av svensk baskets största stjärnor just nu. Frågan är var hon spelar nästa säsong. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Klara Lundquist om framtiden: ”Drömmer om att få spela viktiga matcher”

Uppdaterad
Publicerad

Klara Lundquist var på väg till WNBA. Men en oväntad sjukdom satte stopp för planerna.

I dag är hon frisk och inne på sin andra hela säsong med Södertälje – men sitter också på ett utgående kontrakt.

– Det jag drömmer om är att spela fler viktiga stora matcher, säger Södertäljes landslagsstjärna till SVT Sport.

För drygt tre år sen, 2021, skrev Klara Lundquist kontrakt med Washington Mystics i den nordamerikanska proffsligan WNBA. Sedan flyttade hon till Polen för spel i Arka Gdynia – men bröt med klubben i början av 2022 – återvände hem – och skrev kontrakt med Södertälje.

Innan hon hann spela för laget diagnostiserades hon med Graves sjukdom, en form av hypertyreos där immunförsvaret gör att sköldkörteln bildar för mycket hormoner.

– Från den sjukdomen känner jag mig bra i dag. Jag är friskförklarad, säger Lundquist när SVT Sport träffar henne på hemmaplan i Teljehallen.

Drömmen om WNBA – långt borta

Och frågan är vad som väntar nu för den 24-åriga pointguarden.

Lundquist har ett utgående kontrakt med Södertälje och är klar med sina ekonomistudier på Handelshögskolan. Men har ännu inte beslutat om var hon ska spela nästa säsong.

Finns drömmen om WNBA kvar?

– Litegrann. Men det känns ganska långt borta. Jag tror att det i så fall hade handlat om att jag först spelar i Europa igen och sen efter det kan ta mig till USA.

”Behöver lite mer utmaning”

Lundquist utesluter heller inte att fortsätta spela med Södertälje.

– Det hade jag också kunnat tänka mig såklart eftersom jag trivs så bra här. Men jag hade gärna velat se att det blir någon form av Europasatsning i så fall. Jag känner att jag behöver lite mer utmaning för att ta nästa steg i karriären.

”EM med landslaget är en stor dröm” – hör mer från Klara Lundquist i spelaren ovan.

SM-finalserien mellan Södertälje och Luleå inleds i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.