LeBron James och Los Angeles Lakers är klara för final. Foto: TT Nyhetsbyrån

LA Lakers vidare till NBA-final

Uppdaterad
Publicerad

Los Angeles Lakers besegrade Denver Nuggets i det femte semifinalmötet i NBA-slutspelet och är därmed vidare till final efter att ha vunnit fyra av fem matcher. Finalen blir storstjärnan LeBron James tionde i karriären och Lakers första på tio år.

– Mina lagkamrater sa 'ta oss hem' och det var mitt ansvar att göra rätt saker, säger James.

Denver, som tidigare har lyckats komma ikapp ett 3–1-underläge i de föregående två matchserierna i slutspelet lyckades inte hela vägen den här gången. Laget inledde starkt, första perioden var visserligen jämn och LA Lakers tog hem den, men Denver ledde större delen av perioden. I andra kopplade Lakers grepp om matchen. Det greppet släppte visserligen något i slutet av tredje, men Denver lyckades aldrig riktigt komma ikapp.

Slutresultatet skrivs 117–107 till Lakers med periodsiffrorna 33–30, 28–21, 26–33, 30–23.

Lakers har totalt 31 NBA-finalframträdanden i bagaget, 25 av dem sedan flytten till Los Angeles 1960. Klubben har vunnit finalen 16 gånger tidigare – fem gånger då hemmaplan låg i Minnesota och elva gånger efter flytten till Kalifornien. Senaste gången man spelade final var 2010 då Boston besegrades.

Och årets final kan bli en upprepning av 2010 då Lakers möter antingen Boston eller Miami. Miami ledder den andra semifinalserien med 3–2, lagen möts nästa gång natten mot måndag svensk tid.

Lakersstjärnan LeBron James som har vunnit NBA tre gånger tidigare, två med Miami och en med Cleveland, blev både lagets och matchens bästa poänggörare. Han noteras för 38 poäng, 16 returer och tio assist.

Finalen blir James tionde i karriären. Han blir den fjärde spelaren i historien att spela tio finaler eller fler. De tre övriga är Bill Russell, Sam Jones och Kareem Abdul-Jabbar.

SE HÖJDPUNKTER: LeBron James sköt LA Lakers till NBA-final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.