Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida och Elin Eldebrink gör comeback i landslaget. Foto: Bildbyrån

Systrarna Eldebrink gör comeback – ska hjälpa Sverige till EM

Uppdaterad
Publicerad

Elin och Frida Eldebrink slutade i basketlandslaget efter EM 2021.

Men nu när två avgörande EM-kvalmatcher väntar för Sverige är de tillbaka.

– Vi fick förfrågningar och tänkte om, framför allt var det känslan att vi kan hjälpa till, säger Elin Eldebrink till SVT Sport.

Frida Eldebrink har spelat 142 landskamper för Sverige, Elin Eldebrink 134. Båda har spelat fyra EM-slutspel. Efter 2021 var känslan att det räckte med landslagsspel och att andra fick ta över.

Nu är känslan en helt annan.

– Bara att få ta på sig det gula och blåa linnet igen är jättestort, säger Elin Eldebrink.

– Man får nästan gåshud bara av tanken på att man står där och de spelar nationalsången, säger Frida Eldebrink.

Det är tuff kamp in i det sista om EM-biljetterna till sommarens mästerskap. För Sveriges del krävs stora vinster både mot Israel borta 9 februari och hemma mot Lettland 12 februari.

Haft kontakt sedan oktober

Även om den nya ledarstaben med Robin Sandberg, Irene Otamiri och Kevin Taylor-Lundgren haft kontakt med Elin och Frida Eldebrink sedan de tog över i oktober 2021 så var det inför kommande avgörande som coacherna på allvar ställde frågan om comeback.

– Vi behöver göra två otroligt bra insatser för att ha chans att ta oss vidare och det är den egentliga anledningen. Vi behöver det bästa laget för att lyckas med det, säger Robin Sandberg till SVT Sport.

Det är tuffa uppgifter som närmast väntar för Sverige och just nu är det också så långt som Elin och Frida Eldebrink har tänkt.

– Nu ska vi köra det här och ge det allt jag har. Förhoppningsvis räcker det så långt så att laget kan nå ännu ett mästerskap, något mer tar jag ställning till då, säger Elin Eldebrink till SVT Sport.

SVT sänder EM-kvalet i basket.

SE MER: Hela inslaget med systrarna Eldebrink

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnorna gör comeback i februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.