LeBron James fina gest till hemstaden – skola för 240 utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

LeBron James – världens just nu bäste basketspelare – lämnar hemstaten Ohio och sin klubb Cleveland för Los Angeles Lakers.

På måndagen visade han stolt upp sin avskedsgåva: En skola för 240 av hemstaden Akrons mest utsatta barn – öppen året runt.

– Det här betyder allt. Det är nog min främsta prestation någonsin eftersom det inte bara handlar om mig, det är för barnen och kommande generationer, säger LeBron James enligt nyhetsbyrån AP.

LA Lakers 33-årige supervärvning hade en tuff barndom. Under ett år i grundskolan uppgick hans frånvaro till 82 dagar på grund av att hans mamma ”sökte efter stabilitet”.

Mamma Gloria var bara 16 år när LeBron föddes och som ensamstående fick hon kämpa för att försörja sig själv och sonen – LeBrons uppväxt innehöll till exempel tolv flyttar.

Stolt och känslomässig

Den inte helt optimala uppväxten gjorde invigningen av ”I Promise School” mycket känslomässig för LeBron. Att mamma Gloria hissade den nya skolans flagga betydde mycket för de båda.

– Jag kunde verkligen inte ha föreställt mig detta scenario. Jag saknar ord för att beskriva det, säger James.

I Promise School ska i ett inledande skede utbilda 240 elever för att sedan utöka antalet succesivt de närmaste åren.

LeBron James färdigställda skolprojekt ”I Promise School” Foto: TT Nyhetsbyrån

”Jag stänger inga dörrar”

På måndagen uttalade sig James – en av tidernas absolut största spelare – också för första gången om övergången från Cleveland Cavaliers till Los Angeles Lakers.

Beslutet att lämna Cleveland var svårt – men han utesluter inte en återkomst.

– Jag stänger inga kapitel och inga dörrar eller något sånt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.