Matilda Ekh, bästa poängplockare i Luleå. Arkivbild. Foto: Bildbyrån.

Luleå vann svängigt mästarmöte

Mästarmötet mellan 2020- och 2019 års vinnare Luleå och A3 Umeå blev både nervös, dramatisk och oerhört svängig. Bägge lagen hade flera chanser att avgöra matchen. Men det blev till slut Luleå som vann med klara 83-69 (16-13, 11-23, 24-19, 30-14). Bästa poängplockare i Luleå blev Matilda Ekh med 16 poäng.

Lagen inledde premiären i säsongens Basketliga nervöst med ganska många missar. Umeå var starkast till en början och hade en fempoängsledning. Efter en bra avslutning av första perioden vände Luleå till en 16-13-ledning.

Den andra perioden blev svängig. Luleå drog ifrån till 20-13 efter bara en minut. Men sen rasade man igenom och Umeå kunde göra 23-7 på den resterande tiden. Efter halva matchen ledde Umeå med 39-27.

Luleå tog tag i matchen

Även period tre svängde. Luleå hämtade sånär in hela underläget innan Umeå kom tillbaks och hade nio poängs försprång i slutet av den tredje perioden.

Resten av matchen var Luleås. När sista perioden var 1,5 minut gammal gick Luleå om för sista gången, 56-55 efter en trepoängare av Chioma Nnamaka. Efter det var det inget snack om var segern skulle gå. Umeå var mycket beroende av Janee Thompson (19 poäng) men tappade i takt med att hon inte orkade hålla uppe spelet.

KLIPP: Hemvändarna ska fixa nytt SM-guld till Luleå (01 oktober 2020)