Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar av Luleås jätteryck i segermatchen. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Luleås basketdamer till SM-semifinal efter mäktigt ryck mot Mark

Uppdaterad
Publicerad

Mark såg länge ut att kunna rubba storfavoriten Luleå.

Men efter ett mäktigt ryck i period tre och fyra lyckades Luleå vända och till slut vinna, 66-53.

Därmed är man klart för SM-semifinal.

Luleå gjorde processen kort med Mark i den första kvartsfinalmatchen. Men på torsdagskvällen blev det betydligt tuffare för den regerande svenska mästaren som saknade rutinerade Josefin Vesterberg på grund av en fotskada.

Mark tog direkt kommandot på hemmaplan och hade som mest en tiopoängsledning i den andra perioden. Luleå lyckades krympa avståndet något men Mark kunde ändå gå till pausvila med 34-29.

Gjorde 18 raka poäng

Men i den tredje perioden kom Luleå ut som ett nytt lag och spelade aggressivt. På frågan vad de sa till varandra i halvtid svarar Wadling:

– Att vi måste ta ett eller två steg upp och vara aggressiva och spela för varandra vilket jag tycker att vi gjorde, säger Luleås Fanny Wadling till NSD.

Och när Sabrina Haines sänkte en trea med 4.24 kvar av perioden var Luleå för första gången i ledning i matchen. Gästerna fortsatte att ösa på och gjorde totalt 18 raka poäng.

Mark hämtade sig aldrig efter det. Luleå vann vann den andra kvartsfinalen med 66-53 och är vidare till semifinal efter 2-0 i matcher.

Även Södertälje vidare

Härnäst väntar vinnaren i kvartsfinalen mellan Norrköping och Högsbo. Coach Robin Sandberg hoppas att Vesterberg finns med i semifinalen.

– Jag är inte orolig för att hon inte kommer komma till spel i semifinalen, jag är däremot mer orolig för när hon kan börja träna och hur många träningspass hon hinner köra inför semifinalen, säger han.

I den andra kvartsfinalen tog Södertälje andra raka komfortabla segern mot Alvik, 95-67 i kväll. Södertälje, som vann grundserien, är därmed vidare till semifinal efter 2-0 i matcher.

I semifinal, som spelas i bäst av fem matcher, ställs Södertälje mot Uppsala eller Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.