Mardrömsvecka för basketstaden – Luleå utslaget

Uppdaterad
Publicerad

Luleå basket har för första gången på 25 år åkt ur redan i kvartsfinal av herrarnas basketslutspel. I den femte och avgörande matchen var Jämtland numret för stort och vann komfortabelt med 103-90.

I lördags blev Luleås damlag i basket utslagna mot nykomlingen Högsbo. I dag åkte Luleås herrlag ut mot Jämtland – en nattsvart vecka för basketstaden, där herrarnas uttåg är anmärkningsvärt – Luleå är både rikast och en av Sveriges mest framgångsrika basketföreningar.

Muntrare miner är det för Jämtland, som för första gången går till semifinal – där väntar Södertälje, en matchserie som börjar nästa vecka.

– Jag är rörd. Det har varit ett spöke, att alltid förlora mot lag som Luleå. Det är stort för klubben, det är stort för Jämtland. Det är Sveriges största förening vi slår ut, sa Jämtlandstränaren Torbjörn Gehrke till SBL Play.

Bäst på plan var Teyvon Myers med 30 poäng. Han satte nio av elva skott. På plats i Luleå var drygt 2 000 åskådare, men det var en busslast Jämtlandssupportrar som gjorde sig hörda. Jämtland rivstartade i matchen och vann första perioden med 25-9, en ledning som räckte matchen ut.

Ny mardrömsmotståndare väntar

– Nu finns det otroligt mycket att göra, redan på måndag. Nu har vi ett nytt lag att slå som vi inte slagit förut, vi ska njuta på bussresan hem sen ska vi ladda för att slå Södertälje, sa Gehrke samtidigt som de tillresta Jämtlandssupportrarna sjöng hans namn i en annars öde arena i Luleå.

Semifinaler herrar

Södertälje – Jämtland

Borås – Norrköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.