Foto: Bildbyrån

NBA hedrar legendar med att freda nummer 6

Uppdaterad
Publicerad

Efter att NBA-legendaren Bill Russell gick bort för ett par veckor sedan har ligan beslutat att freda hans nummer 6 – från att användas av samtliga klubbar.

Bill Russell vann elva NBA-titlar under karriären på 1950- och 60-talet  och valdes som ligans mest värdefulle spelare fem gånger. 1956 var han kapten i det USA-lag som vann OS i Melbourne. Russell blir första spelare att få sin tröja pensionerad i hela NBA.

Han var även NBA:s första svarta tränaren och en pionjär inom mångfaldsarbete och framför allt svartas rättigheter. Han gick ibland med Martin Luther King under dennes medborgarrättsmarscher. 

Russell kommer att genomsyra hela NBA

Spelare som nu bär nummer 6, LeBron James är den mest kände, får fortsätta att göra det men numret kommer inte att få användas av nya spelare i framtiden. Under kommande säsong kommer varje lag att ha en liten minnesdetalj kring Russell på sina tröjor och alla resultattavlor kommer att ha en liten sexa som logga för att hedra Russell. 

– Att permanent pensionera nummer 6 genom hela NBA försäkrar att Bills enastående karriär alltid kommer att bli ihågkommen, säger NBA-chefen Adam Silver.

Russell spelade hela karriären i Boston Celtics, där hans nummer redan var pensionerat, något som hände redan 1972.

Han blev invald i basketens Hall of Fame 1975 och fick Presidentens frihetsmedalj av Barack Obama 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.