Ny skräll av Norrköping – har skaffat sig tre matchbollar

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping Dolphins är på väg mot en riktig sensation.

Efter 96–82 i den andra SM-finalen mot storfavoriten Luleå har man nu skaffat sig tre matchbollar.

– Det är en fantastisk start som ingen hade förväntat sig av oss även om vi själva hade en liten tro på det, säger Norrköpings Kate Oliver till SVT Sport.

I tisdags chockade Norrköping Basketsverige när de besegrade Luleå med 80–77 på bortaplan efter en rafflande tillställning. Förlusten var Luleås första på hemmaplan på ett år och många trodde nog att de skulle studsa tillbaka lagom till den andra SM-finalen i Norrköping.

Det gjorde de inte.

I stället fick vi se Norrköping inleda matchen i ett rasande tempo. Efter fem minuters spel hade de ryckt åt sig en 14–2-ledning och även om Luleå förbättrade sig en aning så var de aldrig nära att äta ikapp det försprånget.

I halvtid var ställningen 49–34.

– Luleå har inte legat under så här stort under hela säsongen och det ska bli kul att se hur de hanterar det här i den andra halvleken, sa SVT:s expert Nick Rajacic i slutet av den andra perioden.

I den andra halvleken höjde sig Luleå en aning och knappade in poäng för poäng, men närmare än ett nio poängs underläge kom de aldrig.

Slutresultatet skrevs till 96–82 och därmed har nu Norrköping tre chanser på sig att bärga sitt första SM-guld på nio år.

– Det är en fantastisk start som ingen hade förväntat sig av oss även om vi själva hade en liten tro på det, säger Norrköpings Kate Oliver till SVT Sport.

Luleås Brooke McCarty verkar dock inte alltför oroad trots ett 2–0-underläge i matcher.

– Vi måste hålla oss till matchplanen och spela bättre försvar, men det är saker som att går att fixa till nästa match, säger hon till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.