Noel Filén-Hammarström fick avsluta sin basketkarriär för att genomgå en könskorrigering. Foto: SVT

Efter könskorrigeringen – gör comeback om en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna med dopningkommissionen har Noel Filén-Hammarström fått rätt. Efter könskorrigeringen är han tillbaka på basketplanen och den 29 januari gör han comeback – den här gången med herrarna i Tälje Knights.
”Är fruktansvärt nervös med samtidigt otroligt taggad på att skriva historia.”, skrev han tidigare på sociala medier.

Noel Filén-Hammarström slutade spela basket våren 2018 för att genomgå en könskorrigering. Hösten samma år tog han upp kampen för att fortsätta spela basket och ställde frågan till basketbollförbundet om var han och kommande transatleter ska spela basket.

Filén-Hammarström ansökte då om dispens för att få spela basket under en medicinsk behandling som anses förbjuden enligt Riksidrottsförbundets dopningsregler. Men ansökan avslogs, vilket ledde till att han varken fick spela med damer eller herrar.

Men efter turerna med dopningkommissionen kommer han att göra comeback nästa onsdag med herrlaget Tälje Knights.

”Efter ännu en lång process med dopingkommissionen så är jag ÄNTLIGEN beviljad att spela basket igen. Denna gång med grabbarna i Knights.
Är fruktansvärt nervös med samtidigt otroligt taggad på att skriva historia. Ja, jag skriver det igen, den 29e januari skriver vi historia.”, skriver han på sociala medier.

ARKIV: ”Är inte mig själv om jag inte får utöva basket” (22 januari 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer