Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryssland friger Griner – i utbyte mot vapenhandlare

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna processen med basketspelaren Brittney Griner har nått en slutpunkt. Hon har släppts från ryskt fängelse i utbyte mot en vapenhandlare och är på väg hem från Ryssland.

– Vi har jobbat hårt för att den här dagen ska ske, säger president Joe Biden i ett tal från Vita huset.

Hon kommer att flygas till en militärbas i San Antonio, Texas, för läkarundersökning.

– Hon har under lång tid utsatts för ett trauma, säger Biden medan Griners fru Cherelle står bakom honom med vicepresident Kamala Harris vid sin sida.

– De senaste nio månaderna har varit de svåraste i mitt liv och jag riktar ett stort tack till president Joe Biden och hela hans administration, säger frun Cherelle som tog vid efter Biden vid talarstolen och påminde om att det finns flera fängslade amerikaner utomlands.

Biden tog inga frågor efter talet utan lämnade salen genom en bakdörr.

Greps strax före invasionen i Ukraina

Det var i februari som den amerikanska dubbla OS-mästaren Brittney Griner greps av rysk polis efter att ha påträffats med en e-cigarett innehållande cannabisolja på Moskvas flygplats. I augusti dömdes hon till nio års fängelse och sedan dess har USA jobbat hårt för att få henne frigiven. Senaste uppgiften var att hon flyttats till en straffkoloni.

Ärendet nådde snabbt högsta nivå och USA:s president Joe Biden har varit personligt inkopplad i affären som pågått samtidigt med kriget i Ukraina.

Både Biden och vicepresidenten Kamala Harris har pratat i telefon med Griner och uppger att hon är vid gott mod. Griners fru var också med vid samtalet.

– För en stund sedan pratade jag med Brittney Griner. Hon är i säkerhet, hon är på ett plan och hon är på väg hem, säger president Biden i talet i Vita huset.

Nu utväxlas Griner mot den ryske vapenhandlaren Viktor Bout.

ARKIV: Vad har hänt Brittney Griner?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittney Griner är fängslad i Ryssland. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.