Seattles stjärna Breanna Stewart till vänster. Foto: Bildbyrån/TT.

Så hjälpte WNBA-stjärnorna Warnock till seger

Uppdaterad
Publicerad

WNBA-stjärnorna har gjort livet lättare för USA:s kommande president Joe Biden.

Basketspelarna kampanjade mot Atlanta Dreams ägare Kelly Loeffler och såg till att demokraten Raphael Warnock tog plats i senaten.

Efter valet twittrade New York Liberty-guarden Layshia Clarendon: ”Att vinna har aldrig känts så bra som nu”.

”Att vinna är coolt, men har du nånsin vänt senaten??? Vi är på rätt sida i historien”, skrev Seattles stjärna Breanna Stewart på Twitter.

Kritiserade BLM-rörelsen

Kelly Loeffler var republikansk senator från Georgia som röstades bort i onsdagens val och ersattes av demokraten Raphael Warnock.

I och med att båda de republikanska senatorerna från Georgia, Kelly Loeffler och David Perdue, förlorar sina platser får Joe Biden ett gyllene läge att få igenom sina förslag då han tar över makten den 20 januari.

Loeffler, som äger 49 procent av Atlanta Dream, gillade inte att de kvinnliga basketstjärnorna i somras engagerade sig i Black Lives Matter-rörelsen. Hon skrev till ligans kommissionär för att stoppa vad hon ansåg var en politisering av idrotten.

T-shirtar med budskap

Som svar satte spelarna i WNBA i stället i gång med att kampanja för Loefflers motståndare i senatsvalet i Georgia genom att på fritiden och under matchvärmningar bära t-shirtar med texten ”Vote Warnock” (rösta för Warnock).

Det verkar ha gett resultat för i opinionsundersökningen i slutet av juli, skriver The Guardian, låg Warnock fyra med blott nio procents stöd, medan han efter det att WNBA-spelarna visat sitt stöd gick upp i ledningen i oktober med 28 procents väljarstöd.

Och veckan efter det att basketstjärnorna börjat bära sina svartvita t-shirtar fick Warnock in nästan 240 000 dollar och 4 000 nya donatorer till sin kampanj.

Warnock är Georgias första svarta senator och den första svarta demokratiska senatorn från en sydstat någonsin.

James ny ägare?

Nu kan Atlanta Dream få en ny ägare.

Los Angeles Lakers och NBA:s superstjärna Lebron James, som gjort sig känd för sitt engagemang mot sociala orättvisor, hintade i veckan på Twitter att han vill ta över laget.

”Jag tror att jag ska sätta ihop en ägargrupp för The Dream. Vem är med mig?”, skrev James.

KLIPP: LeBron James: ”Jag hoppas vara en positiv kraft för landet” (17 sep 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.