Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige och förbundscoachen Mikko Riipinen har valt att prioritera bort superstjärnan Luka Doncic (längst till höger) i sina förberedelser. Foto: TT

Finland i fokus för basketherrarna

Uppdaterad
Publicerad

NBA-stjärnan Luka Doncic kommer till Stockholm med sitt Slovenien på söndag för VM-kvalmatch.

Då väljer Sverige att prioritera bort Dallas Mavericks-spelaren.

– En stor del av vårt jobb det här lägret har varit att kanalisera allt fokus på Finland, säger förbundscoachen Mikko Riipinen till SVT Sport.

Sverige spelar två viktiga VM-kvalmatcher på tre dagar, torsdag och söndag, och behöver vinna mot antingen Finland eller Slovenien för att gå vidare till nästa VM-kvalrunda.

Men samtidigt som det svenska laget har drabbats av två tunga avbräck i Jonas Jerebko och Chris Czerapowicz har båda kvalmotståndarna fått in tunga förstärkningar.

När Slovenien kommer till Hovet i Stockholm på söndag finns NBA-stjärnorna Luka Doncic och Goran Dragić med i laget. Senast Doncic spelade med landslaget slutade Slovenien fyra i OS.

Kommer behöva stoppa Markkanen

Den svenska förbundscoachen Mikko Riipinen är väldigt öppen med att Sverige ser störst vinstchanser mot Finland. Därför prioriteras söndagens match mot Slovenien bort i dagsläget.

– Det är ingen hemlighet att Luka Doncic är yppersta världsklass och någon många vill se och prata om hur vi har tänkt att göra i olika scenarion. Dessutom är det en hemmamatch. Men en stor del av vårt jobb det här lägret har varit att kanalisera allt fokus på Finland, säger han.

Finland kommer att mönstra ett lag innehållande Cleveland Cavaliers-spelaren Lauri Markkanen.

– Markkanen är en världsstjärna och spelar i ett bra lag i NBA. Vi kommer behöva stoppa honom, men heller inte tänka för mycket på honom. Utan han kommer kanske göra sina poäng, men det gäller att alla inte gör det de är bra på, säger Ludvig Håkanson.

Så ser du VM-kvalet i SVT

Torsdag 30 juni

Finland-Sverige 17.25-19.30 i Kunskapskanalen och SVT Play

Söndag 3 juli

Sverige-Slovenien 16.55-19.00 i SVT2 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.