Jonas Jerebko, i mitten, uppmanar DeMarcus Cousins. Foto: Bildbyrån

Inför final 6: Golden States stjärna Durant stöttar från sjuksängen

Uppdaterad
Publicerad

I natt, svensk tid, hemmaspelar Golden State Warriors för sista gången i sitt tempel Oracle Arena, och man gör det med vetskapen om att man måste vinna för att kunna försvara sin mästerskapstitel. Toronto Raptors leder finalserien med 3-2.

Klassiska Oracle Arena är NBA:s äldsta arena (53 år, invigd 1966), men Oakland/San Francisco-baserade Golden State kommer till nästa säsong att flytta till andra sidan bukten, till en ny arena i San Francisco.

Så för sista gången kommer Jonas Jerebko och hans lag dressa upp för att spela match inför en av NBA:s mest engagerade publik. Och man kunde knappt gjort det i en häftigare situation: Vinst krävs för att en sjunde avgörande match ska spelas om NBA-mästerskapet.

Jerebko kan få speltid

Jonas Jerebko har inte spelat en enda minut de två senaste matcherna, men chansen till speltid lär ha ökat igen, då storstjärnan Kevin Durant, 30, slet av sin hälsena när han i final fem var tillbaka efter en skada i vaden – utan att kroppen var redo, skulle det visa sig.

För en bit in i matchen, och med två sänkta trepoängare, vred Kevin Durant till sin fot. Han leddes omgående av planen i Toronto, till synes i stora plågor och med ödmjuka applåder från den kanadensiska publiken.

En magnetkameraundersökning visade att Durant slitit av hälsenan och tros missa även hela nästa säsong. Han hälsade sitt stöd till staden, laget och lagkamraterna via sociala medier från sjuksängen i New York.

För Jerebko kan det nu innebära att svensken får speltid, igen, och han lär utgå från orden han sa inför finalserien:

– Jag är redo för vad som än ges mig: fem minuter, tio minuter, 20 minuter, vad coachen än behöver, sa Sveriges första representant i en NBA-final då.

Och för Durant blir det att följa matchen från sjukhussängen. Han opererades igår.

Matchen spelas natten till fredag, kl 03.00 svensk tid.

Känslosamt inlägg från skadade stjärnan

Utdrag ur storstjärnan Durants inlägg på instagram:

Jag slet av min hälsena. Jag opererade mig i dag och operationen gick bra. Min väg tillbaka startar nu!

Jag är väldigt sårad just nu, men jag är OK.

Basket är min största kärlek och jag ville spela finalen. Jag ville hjälpa mina lagkamrater för ett tredje raka mästerskap.

Skador är en del av spelet och jag är stolt över att jag gjorde allt jag fysiskt kunde och att mina grabbar vann matchen. Jag vet att mina bröder kan vinna match 6 och jag kommer fira med ”dub nation”  (fansen) när vi gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.