Skadedrabbat landslag siktar mot EM

Uppdaterad
Publicerad

Efter triumfvinsten mot Turkiet i vintras är svenska basketlandslaget fullt av tilltro inför det stundande EM-kvalet trots att stora delar av laget står på skadelistan.

– En galen situation, säger förbundskapten Vedran Bosnic till SVT Sport.

Herrlandslaget i basket är i veckan samlat i Helsingborg. På söndag väntar Danmark i en första EM-kvalmatch.

Spelare som Nick Spires, Simon Birgander och Carl Engström saknas.

– Vi är helt utan riktiga centrar just nu. Vi får se hur vi löser det men vi får kompensera det med snabbare spel och mer aggressivitet, säger Ludde Håkanson till SVT Sport.

Målet klart

Att nå EM-slutspel 2021 är målet. Att slå Danmark och Vitryssland är en del på vägen. Trots skadefrånvaron ser landslaget med tillförsikt inför framtiden. Självförtroende som kom efter vinsten mot världslaget Turkiet i VM-kvalet i vintas.

– På pappret hade de ett mycket bättre lag men med den intensitet vi hade kändes det som vi var större och bättre, säger Ludde Håkanson.

Så funkar EM-kvalet

I september, november och februari spelar Sverige förkval till nästa års EM-kval. Sverige möter Danmark och Vitryssland i dubbelmöten.

Vinner Sverige gruppen går man direkt till det riktiga EM-kvalet, som spelas 2019 och 2020. Där delas lagen in i åtta grupper om fyra lag. De tre bästa i varje grupp till EM.

Kommer man tvåa eller trea i förkvalet finns möjlighet till återkval. Då slås laget ihop med andra tvåor och treor och spelar om två EM-kvalplatser.

Totalt 32 länder får chansen att kvala till EM. 24 får spela EM 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.