Högsbo är vidare till semifinal. Foto: Bildbyrån

Slutspelsknallen – Högsbo slog ut regerande mästaren Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Basket vann i fjol klubbens femte raka SM-guld.

Men nu har Högsbo rivit muren. Göteborgsklubben stod för en jätteskräll när de i dag slog ut norrbottningarna i den avgörande kvartsfinalen.

–  Det är en helt galen känsla just nu, det känns så kul, jag är helt överväldigad nu, säger Högsbos Hanna Johansson till Radiosporten.

Luleå Basket har dominerat svensk basket de senaste åren. För ett år sedan lyfte laget klubbens femte (!) raka SM-guld.

Men i år blir det inget av det.

Norrbottningarna, som blev tvåa i grundserien, förlorade den tredje och avgörande kvartsfinalen på hemmaplan mot tabellsjuan Högsbo.

Jämnt hela vägen

Luleå vann den första kvarten på hemmaplan, men i den andra kvarten nere i Göteborg vann Högsbo med 79-69 och i dag fullbordades dunderskrällen när de vann med 94-90 uppe i Norrbotten.

Segern grundlades i den första halvleken när Högsbo gick till paus med ledning 53-49. Matchen var dock jämn hela vägen in och det var först med sekunder kvar som gästerna kunde andas ut efter att Tiasha Gray fastställt slutresultatet med ett straffkast.

Bästa poänggörare blev Hanna Johansson med 21 poäng.

Lundalaget Eos överraskade med att slå ut Alvik i Stockholm. Eos vann matchen med 64–53 och skrev klubbhistoria genom att nå semifinalen efter 2-1 i matchserien (två bortasegrar).

Amerikanskan Leah Scott glänste med 20 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.