SM-finalreprisen försenad – saknades domare: ”Inget proffsigt intryck”

Uppdaterad
Publicerad

SM-finalreprisen i herrarnas basketliga mellan Luleå och Norrköping kom igång knappa halvtimmen senare än planerat. Anledningen? Det saknades domare.

– Det ger inget proffsigt intryck, säger Luleås pressansvarige Max Wiik till SVT Sport.

Hur problemet uppstod berättar inte förbundet.

– Det kan jag inte göra i dag. Jag vet inte exakt vad som hänt. Jag har bara försök rodda i det, säger tävlingsansvarige Olle Lundén till SVT Sport men medger att det är förbundets ansvar:

– Det var en miss från oss som gjorde att domarna inte kom i tid. Men nu har vi matchen i gång och tre domare, vilket är skönt.

Eftersom domarna inte var på plats tog man in lokala domare.

– De här domarna har dömt i många, många år. De är vana vid att vara domare, säger Lundén och fortsätter:

– Det kan vara en risk om man är ung och utsäts för att man ska visa att man inte håller på Luleå. Men så är verkligen inte fallet med de här rutinerade domarna.

I Luleå-lägret vet man inte heller riktigt vad det beror på att matchen blev försenad.

– Om de har bommat att boka flyg till domarna eller vad det kan ha varit vet vi inte. Den här matchen skulle egentligen ha spelats 21 december, men Norrköping ville flyttat den, säger Wiik.

Hur tror du Norrköping ser på att det är lokala domare?

– Ingen aning. Det är väldigt svårt att göra något med så kort varsl, gissar på att de hellre spelar matchen än att tvingas åka hem, säger Wiik.

Vems är felet att det blev så här?

– Det vet jag inte. Det är förbundet som bokar domare, men sånt här händer. Det kan bli missar ibland.

Norrköping vann matchen med 79–77.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.