SBBK:s klubbdirektör Johan Strömwall om klubbens beslut att pausa verksamheten. Foto: Bildbyrån

Efter skjutningarna: Södertälje Basket pausar verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningarna i stadsdelen Ronna i Södertälje har fått Södertälje Basketbollklubb, SBBK, att agera. Nu pausar klubben barn- och ungdomsverksamheten.

– Det är jättetråkigt. Det ska inte behöva vara så här, säger SBBK:s klubbdirektör Johan Strömwall.

Fyra skjutningar, varav två dödsskjutningar, på kort tid i Södertälje gör att SBBK har fattat beslutet att ställa in samtliga träningar den här veckan.

Den andra dödsskjutningen skedde i närheten av en skola där klubben bedriver verksamhet för barn och ungdomar i skolans gymnastiksal.

– Vi fick flera meddelanden från föräldrar till basketungdomar och även från ungdomstränare om att de inte var jättesugna på att åka dit de närmaste dagarna. Då tog vi beslutat att pausa verksamheten, säger klubbdirektören Johan Strömwall till TT.

Flera skjutningar på öppen gata

– Det blir ganska emotionella reaktioner när sådana här saker händer. Vi vill inte tvinga fram obekväma beslut varken hos barn, föräldrar eller ungdomstränare.

Strömwall fortsätter:

– Vi vill komma i gång så fort som möjligt när det känns bra. Vi är en viktig samhällsfunktion också. Idrott ser till att barn är i ett sammanhang och känner trygghet och gemenskap. Men det var så pass allvarligt, det var flera skjutningar på öppen gata på kort tid.

A-lagen påverkas inte: ”De är förebilder”

Strömwall berättar att det i verksamheten finns lag från sju år och uppåt. Om pausen blir längre kommer klubben se till att barnen och ungdomarna får träna någon annanstans.

När det kommer till seniorlagen har SBBK såväl damlag som herrlag i landets högstaligor. Elitverksamheten bedrivs på ett annat ställe i staden, Täljehallen, och den påverkas inte.

– Nej. Vi tycker snarare att vi är jätteviktiga för Södertälje. Både för att visa att det händer positiva saker i Södertälje och för att barn och ungdomar tittar på vår elitverksamhet. De är förebilder som är bra förebilder, säger Strömwall.

Efter skjutningarna – vakter har satts in på Ronnaskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ronnaskolans rektor Mattias Aho om hur de hanterar elevers och föräldrars oro efter skjutningarna i Ronna. Foto: Kalle Thulin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet