Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild: Södertäljes Klara Lundquist och Luleås Josefin Vesterberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Södertälje skaffade sig två matchbollar – kan ta hem SM-guldet på söndag: ”Det är så man spelar i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje vann den andra SM-finalen i Luleå med 73-67. Laget leder finalserien med 2-0 och kan bli mästare inför hemmafansen på söndag.

– Det är kul, jag gillar det. Det är så jag van att spela. Det är så man spelar ute i Europa, det är bara att man inte får göra det hemma i Sverige. Alla blir så ovana att se det, säger Frida Eldebrink till Norrbottenstidningarna.

Hon var inblandad i en duell med Luleås Josefin Vesterberg, gick i golvet, i slutet av matchen.

– Jag ska nog inte uttala mig om den situationen, men jag tycker inte den var sportslig, säger Vesterberg.

Luleå nära hämta ikapp tolv poängs underläge

Luleå verkade slaget flera gånger om, speciellt när man låg under med tolv poäng i början av den fjärde perioden (52-64) men slet sig nästan ikapp till 63-64 innan Södertälje kunde gå ifrån igen.

Klara Lundquist hade mest speltid i Södertälje (33.06) och fick lägga straffkasten. Tio av hennes 16, bäst i laget, kom i form av straffkast.

Luleå missade sina trepoängsförsök

Slutet var väldigt fysiskt med tuffa dueller och timeouter och när ett chansande Luleå inte fick i sina trepoängsförsök kunde Södertälje hitta en väg till seger med ett säkrare spel.

Ett inspirerat Luleå sprang ifrån i den första perioden och ledde ett par gånger med elva poäng. Södertälje tätade till underläge 18-21 i periodpausen och vände på matchen till halvlekspausen då man ledde med 42-35 och hade kopplat grepp om matchen som dock levde in i slutminuten.

Luleå – Södertälje 67–73 (21–18, 14–24, 17–19, 15–12)

Poäng, Södertälje: Klara Lundquist 16, Frida Eldebrink 13, Maria Jespersen 13, Louice Halvarsson 10, Tegan Graham 9, Emilia Englund, Amanda Kantzy 7, Patricia Elias 3, Emilia Englund 2.

Luleå: Sabrina Haines 20, Robbi Ryan 13, Josefin Vesterberg 12, Sofia Hägg 8, Sandra Hedlund 6, Tiffany Barbosa 4, Fanny Wadling 2, Emma Lundgren 2.

Publik: 1 621.

Södertälje leder 2–0 i matcher, bäst av fem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.