Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Eldebrink berätta om situationen i Södertälje. Foto: Pontus Lundahl/TT

Södertäljes guldlag i spillror: ”Det känns tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

De nyblivna svenska mästarna Södertälje har inga spelare på kontrakt inför nästa säsong, inte ens en tränare.

– Det känns tragiskt, man hade hoppats att det var tvärt om och att det skulle bli en utökad satsning i stället, säger Frida Eldebrink.

För bara några veckor sedan tog Södertälje hem SM-guldet i basket efter en övertygande finalserie mot Luleå där man vann med 3-0 i matcher. Nu är det laget borta. Inga spelare har kontrakt med Södertälje för kommande säsong.

– Vi har en betydligt tuffare budget nästa säsong och det handlar mer om ett nybygge och en föryngring för vår del, säger Ludwig Degernäs.

Ett besked som förvånade SVT:s expert Nick Rajacic.

– Givetvis en överraskning. Man har gått från en monstersatsning med några av Sveriges bästa spelare någonsin, till att ge upp satsningen och påbörja en föryngring. Jag förstår att de har det tufft ekonomiskt men det är ändå en överraskning, säger han.

Klara Lundquist vill utomlands

Finalseriens mest värdefulla spelare Klara Lundquist har sagt att hon vill ha större utmaningar och siktar på proffsspel. Även andra guldhjältar som Louice Halvarsson, Frida Eldebrink, Maria Jespersen, Tegan Graham och Amanda Kantzy siktar på utlandsspel.

– Som det ser ut nu blir det svårt att försvara SM-guldet, säger sportchefen Ludwig Degernäs.

Letar ny tränare

Jakten på nya spelare är igång och intensiv. Men först gäller det att signa en ny coach eftersom guldcoachen Bernat Canut flyttar tillbaka till Spanien. Sedan är fokus på att säkra upp en konkurrenskraftig spelartrupp.

– Ny coach hoppas jag vi kan presentera inom de närmaste dagarna. Sedan är jag ganska trygg i att vi kommer att få klart med en hel del spelare under de kommande månaderna, säger Ludwig Degernäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.