Spel med huvudbonad tillåts i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella basketförbundet Fiba har givit en temporär dispens för spel med huvudbonad även i förbundsserier i Sverige. ”Ett mycket positivt besked”, säger Mats Carlson, ordförande i Svenska basketförbundet, till SVT Sport.

Följetongen kring 18-åriga Noha Berhan, som inte tillåtits spela för Huddinge i basketettan på grund av att hon bär slöja, kan ha fått ett slut.

Efter att Svenska basketförbundet (SBBF) påpekat för Fiba att det kan finnas legala konflikter kring ett förbud mot huvudbonad, har man nu fått en temporär dispens för spel med huvudbonad även i förbundsserier.

– Det känns jättebra faktiskt. Det visar på att svensk basket engagerar sig i frågan nu, säger Noha Berhan till SVT Sport.

”Kvitto på svensk baskets ställning”

Dispensen gäller till och med nästa Fiba-möte, som är planerat till slutet av januari, då frågan om huvudbonader finns på agendan.

– Vi har påtalat att säkerhetsaspekterna behöver omprövas, reglementet har varit ålderdomligt, säger Mats Carlson, SBFF:s ordförande, som ser väldigt positivt på Fibas beslut.

– Jag är glad och positivt överraskad över att de har agerat så pass snabbt, det är ett kvitto på svensk baskets ställning och möjlighet att påverka.

”Argumentet gäller inte längre”

Noha Berhan tror att det finns stora möjligheter att regeln helt och hållet slopas i januari.

– Chanserna är jättestora. Deras argument har varit skaderisken men den finns inte längre, det finns andra tyger som inte skadar nu. Så regeln ska inte finnas kvar, säger Noha Berhan. 

SBBF har sedan tidigare haft dispens för att tillåta spel i slöja på ungdomsnivå, men inte i de högsta serierna.

”Vi har tagit del av ert brev och den situation som ert nationella förbund befinner sig i.

FIBA beviljar er härmed dispens enligt följande:

·         Den huvudbonad som kan användas får inte vara något hot för spelarens egen säkerhet eller för de andra spelarna på planen

·         Dispensen är temporär, dvs den gäller till och med nästa möte i FIBA´s Central Board vilket är planerat till slutet av januari och då frågan om huvudbonader finns på agendan

·         Dispensen kan tillämpas enbart på nationell nivå i de tävlingar som spelas i Sverige”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.