Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Åsberg: ”Har aldrig upplevt att idrotten tagit så tydlig politisk ställning som nu”

Stefan Åsberg: ”Har aldrig upplevt att idrotten tagit så tydlig politisk ställning som nu”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg är inne på sin tredje vända som korrespondent i USA. Men han har aldrig upplevt att idrottarna i landet tar så tydlig politisk ställning som nu.
– Man försöker nu använda sitt inflytande och sin stjärnstatus för att skapa förändring i samhället, säger han i kvällens sportnytt.

Efter att 29-årige Jacob Blake sköts med åtta skott i ryggen av en polisen i delstaten Wisconsin har flera amerikanska idrottare protesterat. I går och i dag har flera NBA-matcher ställts in som en protest mot polisvåldet mot svarta i USA.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg berättar om en utveckling han inte upplevt tidigare i USA.

– Jag har inte, sedan jag kom till det här landet, upplevt att amerikanska idrottare tagit så tydlig politisk ställning som det görs just nu. Vi hör vittnesmål från svarta idrottare att man är rädd släppa ut sina barn på gatorna. Man försöker nu använda sitt inflytande och sin stjärnstatus för att skapa förändring i samhället i stort, men det har tagit väldigt lång tid, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer