Bilden till vänster är publicerad i en nyhetssändning från CNN. Foto: CNN/Bildbyrån

Stjärnan hålls inlåst i Ryssland: ”Det är obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska stjärnan Brittney Griner är gripen i Ryssland.

Situationen skapar oro i basketvärlden.

– Det är obehagligt, säger SVT Sports expert Nick Rajacic i P1.

Då den 31-åriga Griner i februari återvände från ett landslagsuppdrag greps hon på en flygplats i Moskva. Hon misstänks ha haft e-cigarettutrustning innehållandes cannabisolja i sitt bagage – ett brott som kan resultera i fängelse i upp till tio år.

Ryska myndigheter säger till Russia 24 att de misstänker att det handlar om en ”betydande mängd”.

”Väldigt hemskt”

Griner riskerar mellan fem och tio års fängelse.

SVT Sports expert Nick Rajacic säger att den spända politiska relationen mellan Ryssland och USA gör situationen obehaglig.

– Det känns väldigt hemskt. Det är ingen som vet exakt var hon befinner sig, säger han i P1.

Vill få hem henne

31-åriga Griner är en av USA:s mest framgångsrika kvinnliga basketspelare någonsin. Hon tillhör Phoenix Mercury men har i fler års tid spelat för ryska UMMC Ekateringburg medan den amerikanska ligan har uppehåll.

”Vi älskar Brittney och stöttar henne i den här situationen. Vår största prioritet är hennes säkerhet, psykiska och mentala hälsa och att få hem henne på ett säkert sätt”, skriver Pheonix Mercury i ett uttalande.

Politiker inblandade

Politiker på högsta nivå är involverade och även USA:s utrikesminister Anthony Blinken har hunnit uttala sig.

– Om en amerikansk medborgare frihetsberövas var som helst i världen, inklusive Ryssland, står vi redo att erbjuda all möjlig assistans. Vi har en ambassad som jobbar med de här frågorna, säger Blinken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.