Kassim Nagwere spelar i tre olika lag: Fryshuset basket i svenska division ett, Man in black i 3×3 och Ugandas landslag på internationell nivå. Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån Foto: Kassim Nagwere spelar i tre olika lag: Fryshuset basket i svenska division ett, Man in black i 3×3 och Ugandas landslag på internationell nivå. Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån

Streetbasket-spelaren: ”De har fått någon att se upp till”

Uppdaterad
Publicerad

Roade du dig med att köra streetbasket på rasterna i skolan? Kassim Nagwere är 25 år och gör det än. När han inte representerar Ugandas landslag tävlar han i den organiserade formen av streetbasket, 3×3, i laget Men in Black. I veckan tävlar de om guld på SM-veckan i Sundsvall.

Det går en ström av barn med basketbollar från Fryshuset i Stockholm. Dagskollot är slut för dagen och tränaren Kassim Nagwere är nöjd med hur det gått för de unga aspiranterna.

– Idag har vi fokuserat på samarbete. Jag har lärt dem att de behöver sina lagkamrater för att bli bra. Ju bättre laget är, desto bättre kommer de själva kunna prestera med laget.

Han spelar i tre olika basketlag, men det mest aktuella är 3×3-laget Men in black som deltar i SM-veckan i Sundsvall nästa helg.

– Men in black är ett roligt och ungt gäng. Vi spelar rolig basket, vi kör street och går väldigt mycket en mot en. Vi är individualistiska, det är roligt och häftigt för då får man lite fler dunkar, då får man lite fler treor. Det är vårt kännetecken hittills.

Kassims sommarsyssla

I maj hade laget sin första träning för säsongen. 3×3 är Kassim Nagweres sommarsyssla, när ”den vanliga basketsäsongen” som han spelar med Fryshusets basket, tar paus. Men in black saknar fortfarande ett SM-guld men de har vunnit Sverigetouren tre gånger – och de är det enda 3×3-laget i Sverige med en manager, säger Kassim stolt.

– Det var vår manager som kom på namnet Men in black. Han hörde låten och tänkte att ’3×3 ska vara något coolt, mystiskt, något mörkt’ och då passar det som namn. Jag tycker att det är jättecoolt. Varje gång vi spelar sätter de på låten.

3×3 är inspirerat av olika varianter av streetbasket världen över. Två lag med tre spelare i varje möts och spelar om samma basketkorg, på en yta som är hälften så stor som en vanlig basketbollplan. Matcherna spelas i tio minuter – eller till första laget tagit 21 poäng.

– 3×3 är mer fysiskt än vanlig basket. Du behöver inte vara i form på samma sätt eftersom du inte springer lika mycket. Det gäller att vara rå och hård och hantera pressen.

Vem borde testa 3×3 tycker du?

– Det passar alla som gillar spontanidrott. Alla som vill spela när de känner för det istället för att ha bestämda tider. Det är det 3×3 handlar om, att bara gå ihop och spela.

Hur ska man träna för att bli bra?

– För att komma långt så gäller det att vara stark. Ni som gillar att gymma, ni har en stor fördel för de flesta som har kontroll är bjässar. I 3×3 tillåter man lite mer grejer än vanlig basket så det är en chans att använda sin styrka lite mer.

Varför passar sporten dig?

– För att jag är en tuff kille. Jag gillar när det är lite tuffare och lite hårdare. 3×3 är kaxigt. Jag gillar gemenskapen kring sporten och att det är du själv som väljer lag. I andra lag så är det någon som väljer dig till sitt lag. Men vill du köra 3×3 – då hämtar du dina kompisar och kör.

”Jag måste hämta”

Han tycker också att det finns en attityd i sporten som tilltalar honom, och som går igen i hans liv. Kampen. Han berättar att han gillar att kämpa, att det får honom att känna sig levande. Men att det också är något som följt honom under uppväxten.

– Jag har varit tvungen att kämpa för det jag har. Som afrikan i Sverige, om man inte kan svenska från början, får man ingenting gratis. Det är massa saker du måste lära dig för att passa in. Jag var tvungen att kämpa med språket, med kulturen, och även basketen. Där räcker inte om jag är lika bra som alla andra, jag behöver vara mycket bättre för att kunna ta en plats i laget. Jag kommer därifrån jag kommer och jag måste hämta, det har jag gjort med allt.

Syskon i Uganda

Han kom till Sverige som treåring från Uganda, där delar av hans familj bor idag. Och viljan att hjälpa dem har fått honom att träna lite extra, satsa extra hårt på basketen. Hans basket har redan spelat roll för hans syskon och kusiner i Uganda, berättar han.

– Basketen har gjort att jag har kunnat försörja mig själv och åka dit oftare. Jag har kunnat hjälpa dem att få lite extra jobb. Sen har de fått någon att se upp till. De har en storebror och kusin som spelar på toppnivå. De kan säga ’min storebror är landslagsspelare’ eller ‘han är med i Men in black 3×3’. Det är häftigt för dem och roligt att prata om för det är något positivt. Jag känner av deras energi och det har tagit mig närmare flera släktingar. Det hjälper jättemycket att bara ha den energin.

För ett år sedan kom han ännu närmare sin släkt i Uganda, när Ugandas basketlandslag hörde av sig och frågade om han ville spela i deras lag.

– De hörde av sig via Facebook, det var ganska coolt. Jag trodde det var ett skämt men det var det inte alls. Det var seriöst och de hade fått en stor sponsor som kunde betala för alla våra resor dit.

Öppnat nya dörrar

Det senaste året har han varit i Uganda tre gånger och spelat med landslaget. Den tredje augusti ses de igen för ett träningsläger inför de afrikanska mästerskapen. Laget har fått honom att känna att en ny dörr har öppnats.

– Jag fick nya krafter av att ha ett helt land på mina axlar. Att spela för svenska landslaget var jättespeciellt, men att få representera sitt hemland är dubbelt så stort. Just för att de behöver det och det känns bra att kunna vara med och utveckla basketen i Uganda. Det är något helt annat.

Det är sex veckor kvar till afrikanska mästerskapen. Slutar de trea eller bättre kvalar de till OS. Men först ska Kassim Nagwere resa till Sundsvall för att slåss om SM-guldet i 3×3. I veckan ska 25-åringen, som lägger tio timmar om dagen på att träna basket eller coacha andra, fokusera extra på SM.

– Jag kommer att träna på mina skott och lite bollkontroll. Och sen kommer jag att köra benträning så att jag får starkare ben – så att jag kan dunka framför alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.