Foto: SVT Sport

Superskytten har siktet inställt på comeback

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Eriksson eller ”superstriker” som han kallas efter några fantastiska prestationer från 3-poängslinjen är en av Sveriges största baskettalanger. För sex månader sen trasade han sönder knät.

”Det har varit tungt och gått väldigt långsamt men inom några veckor kan jag börja jogga igen”, säger han till SVT Sport.

Markus Eriksson är bara veckor från att kunna börja springa igen. Sex månader av rehabilitering har gett resultat och äntligen börjar han att se ljuset i den mörka tunnel som han beskriver skadeperioden har varit.

– Det har går tungt och det har varit jobbigt men nu ska det bli skönt att kunna komma igång med att jogga.

sport

Det var i ligapremiären den 4 oktober i fjol mellan Barcelona och Laboral Kutxa som olyckan var framme. Bara efter några minuters spel vred han till knät så svårt att både korsband och menisk gick sönder. Säsongen som hade börjat så bra tog abrupt slut för 21-åringen från Uppsala.

En bra bit kvar

Comebacken planerar han till kommande säsong som drar igång i oktober.

– Jag har ganska långt kvar till jag är i basketshape men jag har tränat mycket styrketräning och lagt på mig lite muskler på överkroppen så det är positivt. Nu gäller det bara att komma ikapp med benen.

Marcus Eriksson lämnade Sverige och spel i Uppsla som 16-åring när han blev värvad av Barcelona. Han spelade i ungdomslaget först för att sen bli utlånad till ACB-laget Manresa. Den femte oktober 2010 blev han den yngste utlänningen att debutera i spanska basketligan ACB när hans Manresa mötte Bilbao. Marcus var då 16 år, 9 månader och 29 dagar.

Spel i NBA

I fjol så anmälde han sig till draften till NBA men valde att dra sig ur. I år är han automatiskt med eftersom han är född 1993 och det är sista chansen. Han ser positivt på spel i USA men det blir ju svårare att bli draftad eftersom han varit skadad hela säsongen och inte kommer att kunna åka och träna med NBA-lagen i sommar.

– Det vore klart positivt om jag blev draftad men nu med skadeläget så blir det kanske lite svårare.

Samtidigt som det vore både kul och hedrade att bli draftad så försvinner inte chansen att spela i NBA. Han kan bli värvad i ett senare tillfälle. Den spanska ligan brukar ofta benämnas som den näst bästa efter just NBA så att etablera sig där är nästa plan.

– Barcelona är ju klart bättre än bottenlagen i NBA så det är ingen jättemiss om jag inte blir draftad just nu.

Marcus Eriksson har skrivit kontrakt med Barcelona fram till och med 2018 så det är där all fokus ligger just nu.

– Jag satsar stenhårt på att göra comeback i Barcelona till hösten och vara i mitt livs form.

62 trepoängare i rad

SVT Sport besökte Marcus Eriksson för drygt ett år sen när han spelade med Manresa och vi utmanade honom på en 3-poängs-skjutning. Eriksson svarade med att sänka 62 trepoängare i rad. En prestation som snabbt spred sig på de socialamedierna över hela världen. Om det är ett rekord är svårt att kontrollera men att det är väldigt få i världen som skulle klara den prestationen, det är vi helt övertygade om.

– Ja, det jag hamnade i ett flow och det var bara att fortsätta. Det var grymt kul och jag har faktiskt funderat på om jag kan slå det igen. Får väl försöka i sommar när jag kommer hem till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sport

Mer i ämnet