Luleå är svenska mästare 2020. Foto: Bildbyrån.

Svenska basketsäsongen ställs in – inget slutspel spelas

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska basketsäsongen är över.

Det svenska basketbollförbundet har i dag fattat beslutet av avsluta all verksamhet från och med i morgon.

– Det är en nödvändig åtgärd, säger Sören Westin, ordförande för SBL herr.

På grund av coronavirusets spridning, och regeringens beslut i går om att förbjuda evenemang med mer än 500 personer, har det svenska basketbollförbundet nu bestämt sig för att avsluta all verksamhet för resten av säsongen –inklusive de kommande slutspelen.

– Det är en nödvändig åtgärd. Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittrisken. Samtidigt är det naturligtvis trist att behöva ställa in basketmatcher. Men, det viktiga nu är att skydda publik, spelare och funktionärer från att bli smittade, säger Sören Westin, ordförande för SBL herr, i ett pressmeddelande.

”Svintråkigt”

Det innebär att serieledarna Borås (herr) och Luleå (dam) blir svenska mästare.

– Svintråkigt, tycker jag. Men samtidigt så är man ju förstående över beslutet och att vi inte kan fortsätta. Det är inte bara vår sport och liga som tagit det beslutet, så det känns inte som att man ska börja ifrågasätta någonting, utan det känns rimligt att man tagit det beslutet. Men det är självklart jättetråkigt att inte få spela det här slutspelet som man som idrottsman- och kvinna ser fram emot som mest hela säsongen, säger Robin Sandberg som är tränare för Luleå och fortsätter:

– Det är ju det man jobbar hårt för, så just nu känns det bara tråkigt och sorgset.

ARKIV: Luleå överlägset i toppmötet (29 februari 2020)

”Flera olika alternativ”

Peter Johansson, som är klubbdirektör för Jämtland Basket och ordförande i SBL herrs tävlingsutskott, medger att det var ett tråkigt beslut att ta.

– Det är så klart mycket tråkigt att behöva avbryta säsongen på det här sättet. Vi har tittat på flera olika alternativ, men kommit fram till att det här är det enda alternativet. Det är viktigt att vi alla försöker minimera spridningen av smittan och vi kan inte riskera varken våra spelares eller publikens säkerhet, säger han, och fortsätter:

– Vi måste sätta det i första hand och lägga det andra åt sidan.

Så sent som i går besegrade Luleås damer Alvik i seriefinalen, och säkrade därmed grundseriesegern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.