EM 2021 kan komma att spelas i Sverige. Foto: TT

Sverige ansöker om basket-EM 2021

Uppdaterad
Publicerad

I sommar spelar damlandslaget basket-EM i Lettland och Serbien, ett mästerskap som sänds i SVT. Två år senare, 2021, kan mästerskapet avgöras på hemmaplan.

– Det var länge sedan vi arrangerade ett internationellt mästerskap i Sverige. Vi ser det här som en utmärkt möjlighet att samla Basketsverige, säger Mats Carlson till SVT Sport.

Att Svenska basketförbundet varit sugna på att stå värd för damernas EM år 2021 stod klart redan i juni 2018.

Beskedet från förbundsstyrelsen då var att ”jobba på en ansökan” och undersöka om rätt ekonomiska och organisatoriska förutsättningar finns för att anordna EM-slutspelet i Stockholm.

Och nu kommer ett glädjande beslut: Förutsättningarna finns och Sverige kommer därmed lämna in en officiell ansökan om att axla rollen som värdnation för mästerskapet.

– Vi tycker att det känns jätteroligt att satsa på det här. Det var länge sedan vi arrangerade ett internationellt mästerskap i Sverige. Vi ser det här som en utmärkt möjlighet att samla basketsverige, säger Mats Carlson till SVT Sport.

Basket-EM i sommar pågår mellan 27 juni och 7 juli och Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Riga. I gruppspelet ställs blågult mot Frankrike, Tjeckien och Montenegro.

”Vi har en chans”

Hur stor är chansen att få arrangera mästerskapet?

– Vi tror att vi har en chans. Det är ett stort intresse, det är tuff konkurrens, men svensk basket står sig bra.

När kommer ni få ett svar?

– Den 7:e juli kommer det vara en omröstning och då vet vi om vi går vidare.

Vad skulle det betyda för svensk basket att få arrangera det här mästerskapet?

– Det skulle betyda mycket. Det blir ett skyltfönster att visa upp svensk basket. Något att samlas kring och en chans att visa upp vilken otrolig bredd svensk basket har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.