Hugo Lopez. Foto: Bildbyrån

Sverige byter förbundskapten – under förkvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges basketlandslag är mitt i förkvalet till VM-kvalet.

Men de får klara sig utan förbundskapten Hugo Lopez under de två sista matcherna.

– Det är ett beslut som beror på en situation i Hugos liv, säger generalsekreterare Fredrik Joualmo till SVT Sport.

Basketförbundet skriver på sin hemsida att han lämnar av personliga skäl. Hugo Lopez ersätts av assisterande tränaren Kenny Grant Jr.

”Vi respekterar att Hugo måste lämna vid detta tillfälle och vill inte kommentera detta mer än att det är personliga skäl som ligger bakom det”, säger generalsekreterare Fredrik Joualmo i ett pressmeddelande.

”Vi har fullt förtroende för Kenny som har varit med från start med Hugo under föregående EM-kval och han kommer tillsammans med övrig stab och spelarna att leda detta i mål”

För SVT Sport förklarar Joualmo att lösningen är temporär.

– Det är en situation som dykt upp där Hugo bestämt att han måste lämna. Kenny Grant kommer att coacha de resterande matcherna i kvalet, säger han.

”Ingen kommentar”

Beslutet kom sent in i kvalsituationen och förbundskaptensbytet är inte dramatiskt, menar Joualmo. Huruvida Lopez kommer att återfå rollen som förbundskapten om hans personliga situation reds ut är oklart.

– Det har ingen kommentar till i nuläget. Hugo har kontrakt för tillfället och vi har sagt att vi utvärderar efter varje fönster sen får vi se vad som händer i framtiden, säger Joualmo.

De två bästa går vidare

Sverige har spelat två av fyra matcher i förkvalet som avgör om landslaget tar sig vidare till det ordinarie VM-kvalet. I första matchen blev det förlust mot Portugal med knappa 77– 79, sedan studsade Sverige tillbaka och tog en komfortabel seger mot Luxemburg (129–76).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till VM-kvalet. Nästa match spelas mot Portugal på måndag.

SVT Sport har sökt Hugo Lopez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.