Sverige föll mot Lettland på hemmaplan. Foto: Bildbyrån

Sverige föll mot Lettland – VM-drömmen släckt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges basketherrar förlorade den så viktiga matchen mot Lettland i VM-kvalet med 82-72 på Hovet i Stockholm. Därmed är VM-drömmen släckt.

– Vi viker ner oss och stod emot lite för dåligt allihopa, säger Viktor Gaddefors till TV10.

Svensk seger med minst tio poäng hade varit det optimala eftersom Lettland vann det första mötet med nio. Nu blev det inte så – trots en spelmässigt bra prestation blev det förlust med 72-82 mot ett Lettland förstäkt av NBA- och Euroleague-spelare.

Samtidigt blev det seger för Turkiet mot Ukraina och det betyder att Sverige, trots att en match återstår, inte kan ta sig vidare till det avslutande VM-kvalet där 24 lag ska slåss om tolv VM-biljetter.

– Som jag sa inför matchen, det här är det bästa laget i gruppen. Vi kunde inte stoppa dem. En jättebra erfarenhet för oss och hade vi varit lite mer fokuserade i vissa lägen i matchen hade det kanske sett annorlunda ut, säger svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic till TV10.

Viktor Gaddefors är besviken över det svenska försvaret.

Lettland lite bättre på alla positioner

– Vi spelade inte jättebra försvar i dag, de hade typ 50 poäng i halvtid vilket är alldeles för mycket. Vi viker ner oss väldigt mycket. Vi stod emot för dåligt allihopa, säger han.

Sverige låg under med fem poäng i paus efter att Viktor Gaddefors, med 4,3 sekunder kvar, svarat för en stark prestation. Trots tuff uppvaktning drev 25-åringen mot korgen, la i en tvåa och blev samtidigt foulad. Han sänkte bonuskastet och gav Sverige 42-47 efter två spelade perioder.

Ett tag var det svenska underläget bara fyra poäng i den tredje perioden efter att Sverige steppat upp i försvaret och dominerat returtagningen under den egna korgen. Men ett nytt miniryck kom när Sverige avslutade lite väl snabbt i anfall och Lettland kunde gå upp i en tiopoängsledning igen.

Lettland var lite bättre på samtliga positioner och vann till slut rättvist med tolv poäng.

Sverige avslutar den här kvalrundan med bortamatch mot Turkiet på söndag.

Sverige-Lettland 72-82 (16–16, 26–31, 8–13, 22–22)

Sverige: Ludvig Håkanson 15, Viktor Gaddefors 14, Chris Czerapowicz 12, Tobias Borg 9, Anton Gaddefors 9, Nicholas Spires 6, Simon Birgander 5, Alexander Lindqvist 2.

Lettland: Janis Strelnieks 27, Davis Bertans 22, Kaspars Vecvagars 9, Rolands Smits 7, Martins Meiers 6, Ojars Silins 5, Zanis Peiners 3, Artis Ate 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.