Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige, med Amanda Zahui tillbaka i laget, fick se sig besegrade på torsdagskvällen. Foto: Bildbyrån

Sverige föll mot Israel – EM-drömmarna bleknar

Uppdaterad
Publicerad

En vinst var nästan ett krav.

Sverige tog emot Israel och behövde vinna för att hoppet om en plats i EM skulle leva på riktigt.

En sen push från Sverige höll på att hämta igen Israels ledning, men det räckte inte hela vägen då Israel ryckte ifrån och vann med 75-68.

I EM-kvalgruppen som innehåller Sverige, Israel och Lettland var lettiskorna i ledning med fyra poäng, i jämförelse med Israel och Sverige på en poäng vardera.

Så en vinst behövdes för ett skadeskjutet Sverige för att ge sig själva bästa möjliga chans att avancera till Europamästerskapet.

Med ungefär halva matchen spelad hade Sverige övertag i poängkolumnen med åtta poäng som mest. Men svenskorna kunde inte rycka ifrån, så istället kom Israel ikapp och kunde ta en 12-poängsledning innan den tredje kvarten var över.

Mot de sista minuterna av matchen höll Sverige på att hämta upp underläget och var bara två poäng bakom, 63-65. Men därefter slutade bollen hitta ner i Israels korg. Till sist slutade matchen 68-75.

– Väldigt surt för Sveriges del. Sverige hade sina chanser att vinna, men för många missade layups och öppna treor och de löste aldrig riktigt Israels zonförsvar, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

”Vi är optimistiska”

Storstjärnan Amanda Zahui, som nu är tillbaka i landslaget för första gången sedan februari 2020, satte 20 poäng och tog tio returer i förlusten.

– Jag gillar inte att förlora, men med tanke på att det är ett nytt lag så är det här en bra start som vi kan bygga på. Det är fortfarande inte över, så vi är optimistiska. Men framtiden för svensk basket ser ljus ut. Det suger nu, men vi försöker vara positiva, säger en känslosam Amanda Zahui till SVT Sport kort efter slutsignal.

Nu kvarstår ett bortamöte mot Israel samt en hemmamatch mot Lettland i EM-kvalet.

– Det som gäller för Sverige är att vinna båda matcherna, gärna med stor marginal, om man ska kunna drömma om att nå EM, säger Nick Rajacic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.