Glada miner när Sverige vann mot Israel. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Sverige klart för basket-EM 2021

Uppdaterad
Publicerad

Först vann Sverige mot Israel – sedan gick resultaten svensk väg.

Det betyder att det svenska basketlandslaget blev klart för EM 2021 i kväll.

– Jag är fett taggad inför EM 2021! Men mest är jag sjukt stolt över laget och tjejerna! säger Amanda Zahui.

Det svenska landslaget tog en imponerad vinst mot Israel i dag. Det blev 90-51 till svensk favör.

Senare i kväll spelades fler EM-kvalmatcher och resultaten gick svensk väg. Det betyder att Sverige har säkrat en plats till EM 2021. Sverige blir antingen etta i gruppen eller blir en av de fem bästa tvåorna.

– Om våra beräkningar stämmer betyder det att matchen mot Montenegro inte spealar någon roll för vår kvalifikation till EM. Men sedan vill få så bra resultat som möjligt så vi blir högt rankat inför EM, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketbollförbundet.

Det är glada miner i laget efter EM-biljetten.

– Jag är fett taggad inför EM 2021! Men mest är jag sjukt stolt över laget och tjejerna! Det är är jättestort och jag är verkligen fett stolt över alla!! Jag kan inte sluta le!!! säger Amanda Zahui.

”Otroligt skönt”

Frida Eldebrink:

– Otroligt skönt att vi kan säkra EM–platsen redan nu även om vi satsar på att vinna mot Montenegro och därmed vinna gruppen och bli bäst seedade laget efter kvalet, säger hon.

Fredrik Joulamo:

– Tjejerna gjorde en klassprestation i dag. En klinisk prestation. Vi gjorde ett fantastiskt EM 2019 och det vill vi följa upp. Vi var favoriter i gruppen, men gäller att leverera också, säger Joulamo.

KLIPP: Sverige vann stort mot Israel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.