Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige missar basket-EM. Foto: SVT

Sverige missar basket-EM – föll mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget basket-EM för svensk del.

Chanserna för att gå vidare från kvalet försvann när de föll mot Israel.

Trots ledning i halvtid förlorade Sverige till slut med 71-57.

Det var en tung start på matchen mot Israel för svensk del. Med pressen att vinna, och det gärna stort, för att kvalificera sig till EM, stod det tidigt 7-0 till israelerna.

Men Sverige tog en time out och lyckades komma tillbaka – och förbi. När lagen gick till paus ledde Sverige med 32-31. Detta trots att svenskarna hade svårt att sätta trepoängarna. Nathalie Fontaine var den enda som lyckats när halva matchen hade passerat.

Efter paus blev det dock för tufft för Sverige att hänga med. Israel drog ifrån direkt efter paus, där de gjorde tio poäng innan den första svenska poängen kom. Därefter utökades den israeliska ledningen, inte minst tack vare amerikanskfödda Alyssa Baron som gjorde 29 poäng totalt.

– Sverige spelar dåligt, så enkelt är det. Kan inte sätta skott utifrån, har fel taktik i försvaret. Israel var det bättre laget i 40 minuter och jag måste säga att jag är förvånad, lite chockad över hur dåligt Sverige spelar med tanke på vad som stod på spel, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

”Press och nervositet”

Frida Eldebrink säger följande efter förlusten:

– Vi fick ingen jättebra start, och man kanske känner av lite att det är en viktig match, att vi måste vinna. Det kan skapa en press och nervositet även om man intalar sig själv att det inte ska vara så. Men vi gör en fantastiskt andra period och leder ändå i halvlek så det får vi ta med oss.

Till slut skrevs siffrorna till 71-57 och Sverige hade då satt två trepoängare på hela matchen. Det innebär att det inte blir något EM för Sverige.

– Jättetråkigt såklart. Målet och drömmen var EM så det är klart det är tråkigt och surt. Men den här gruppen har väldigt mycket potential att bygga vidare på, så framtiden känns ljus, konstaterar Frida Eldebrink.

EM spelas i Israel och som värdnation är Israel redan klart för att spela mästerskapet.

Sverige avslutar EM-kvalet med en betydelselös match hemma i Avicii arena i Stockholm mot Lettland.EM spelas den 15–25 juni i Israel och Slovenien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.