Sverige överlägset i EM-premiären

Med flera stjärnor borta var det ett rätt så nykomponerat Sverige som spelade EM-premiär mot Slovakien i Valencia. Det blev en viktig seger med hela 74-57 – och därmed tog man ett steg mot avancemang.

– Det var jättekul. Vi hade jättebra energi hela matchen. Så härligt med första vinst, säger den 17-åriga debutanten Emma Johansson till SVT Sport.

Sverige ryckte ifrån motståndarna, som är lägst rankade i gruppen, redan vid 6-6 och efter den första perioden var ställningen 20-11.

I den andra perioden höll Slovakien jämnare steg och då den var över var ställningen 33-24.

Det var en halvlek som kanske saknade skönspel, men där svenskorna var effektivare.

– Tuff första halvlek, med jättefysiskt spel. Jag tycker vi gör en bra första halvlek, säger Frida Eldebrink i halvtid.

Efter paus gick Sverige ut och dominerade. Försvaret fortsatte att vara ramstarkt och i anfallsspelet syntes mer lekfullhet. Man vann perioden med hela 25-6 och tog en stor ledning.

Den minskade lite i den avslutande perioden och resultatet blev 74-57.

– I 33 minuter spelade vi riktigt bra basket. Vi dödade matchen, säger huvudtränaren Marco Crespi.

Systrarna Frida och Elin Eldebrink var poängbäst i Sverige med 17 respektive 15 poäng i storsegern.