Nicholas Spires jublar – Sverige chockade basketvärlden och slog Turkiet på Hovet. Foto: Bildbyrån

Sveriges jätteskräll – slog Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slog till med en jätteskräll i kvalet till basket-VM när man besegrade Turkiet på Hovet med siffrorna 59-58.

Ett bra defensivt spel var nyckeln till framgång och en seger med minsta möjliga marginal mot ett Turkiet som många gånger var steget efter.

– Det är svårt att beskriva. Det har inte riktigt sjunkit in. Jag är bara glad att vi vinner, säger matchens poängbäste spelare Nicholas Spires till SVT Sport.

Sverige har chockat basketvärlden. Det svenska herrlandslaget spelade storartat och vann kvällens VM-kvalmatch mot Turkiet med siffrorna 59-58. Turkiet, rankat tretton i världen, intog Hovet med sina tolv bästa spelare. När slutsignalen gått var jätteskrällen och nytt svenskt publikrekord ett faktum.

Spires poängbäst

Svenskarna låg i ledning den större delen av matchen och turkarna konstant steget efter. Stundtals ledde hemmalaget med tiotal poäng men gång på gång såg turkarna till att krympa avståndet poängmässigt. Men Turkiet hann aldrig ikapp. Nicholas Spires imponerade och blev poängbäst med 16 poäng.

– Det handlade om att hålla fokus och försöka spela bra, säger Spires till SVT Sport.

Framtiden

Frågan är nu vad Sverige tar med sig efter kvällens formidabla vinst. Det respektlösa spelet var utmärkande matchen igenom för Sveriges unga basketlandslag.

– Vi har potentialen att vinna mot sådana här stornationer. Men det är klart, det kanske saknas lite rutin men vi har tillräckligt med talang. Och nu har vi visat att vi kan ta oss an de absolut bästa, säger Spires till SVT Sport.

Härnäst väntar för Sveriges del Ukraina på bortaplan 26 februari medan Turkiet möter Lettland på bortaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.