Foto: Bildbyrån

SVT-experten Nick Rajacic tror på tronskifte: ”De har kontinuitet”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen är det premiär för årets säsong av herrarnas basketliga.

Nedan berättar SVT Sports expert Nick Rajacic varför han tycker att Norrköping gjort den mest intressanta värvningen och varför han tror på tronskifte i svensk herrbasket.

Vad ser du mest fram emot den här säsongen?

– Först och främst ska det bli väldigt kul att se om Norrköping och Jämtland bygger vidare på sin rivalitet. De möttes i finalen i våras och det märktes att det var mycket känslor mellan lagen, till och med mellan coacher och klubbledning. Det ska bli kul att se hur det artar sig i år.

Vilken värvning är den mest intressanta?

– Nick Spires som värvas till Norrköping. Han har varit ute i Europa länge. Även om han är oerhört bra och spelar i landslaget är det ett frågetecken. Han är väldigt lång, precis som Adam Ramstedt. Båda är runt 2,10, kan de spela ihop? Och hur kommer speltiden att fördelas på den positionen?

Vilket lag blir årets överraskning?

– Nässjö. Jag tror att de har en en bra chans att för första gången någonsin vara ett riktigt topplag. Nässjö brukar starta segt men blir bättre och bättre när slutspelet kommer. Jag tror att de går till semifinal och även vinner en del matcher där.

Årets besvikelse?

– Jag tror att både Södertälje och Luleå kommer att flytta bak sina positioner i ligan. Det är två lag som konstant varit i toppen men jag tror att de blir mittenlag i år. Luleå är för tunt och Södertälje för gammalt.

Vilket lag vinner SM-guld och varför?

– Jag tror att Jämtland vinner och att de besegrar Norrköping i finalen. De har kontinuitet i både coach och spelare och har blivit bättre för varje säsong med Adnan Chuk (coach reds. anm.). Det känns som att de bygger något bra som kommer att resultera i guld. Norrköping kommer vara starka även i år. De har ersatt en landslagsspelare, Felix Terins, med en annan i Nick Spires. Men Terins är bra att hitta avslut ur ingenting och det är värdefullt i svenskt basket och går inte riktigt att ersätta med en center.

Så slutar SBL 2022/23 enligt SVT:s expert

1: Jämtland

2: Norrköping

3: Nässjö

4: Borås

5: Uppsala

6: Södertälje

7: Köping

8: Luleå

9: Umeå

10: Kalmar

11: Fryshuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.