Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Hansson, Jonatan Arvidsson och Ludvig Johansson. Foto: Bildbyrån

SVT-experten om svenska guardsuccén: ”Unikt att det händer samtidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre guards är nyckelspelare i topplagen i herrarnas basketliga den här säsongen.

– Det är unikt att det händer samtidigt. Ofta pratar vi om att svenska guards inte får chansen på den här nivån och så helt plötsligt har vi de här tre, säger SVT Sports basketexpert Nick Rajacic.

SM-slutspelet pågår som bäst. I hetluften finns tre svenska spelfördelare, som i grundserien tagit sitt spel till nya nivåer.

– De har tagit stora kliv, mycket tack vare att tränarna i många år stått ut med deras misstag, säger Rajacic.

Det handlar om Ludvig Johansson, Borås Basket, Jonatan Arvidsson, BC Luleå och Umeå Baskets Gustav Hansson, som vann skytteligan i grundserien.

– Det är unikt att det händer samtidigt. Ofta pratar vi om att svenska guards inte får chansen på den här nivån och så helt plötsligt så har vi de här tre, säger Rajacic.

I ligastatistiken utmärker sig tre guards som fått mer ansvar, haft större roll och imponerat i topplag. På en ledande spelposition som ofta haft amerikansk touch har de i år satt svensk prägel.

”Träning bygger självförtroende”

År efter år har de gjort träningsjobbet som krävs. När chansen väl kom kunde allt blomma ut.

– Självförtroendet är på topp. Ofta kan man bli lite skygg om man missar skott i början PÅ matcherna men nu känner jag att det bara är att fortsätta för jag vet att det kommer till slut, säger Gustav Hansson.

– Träning bygger självförtroende. Jag har verkligen kunnat spela mitt spel. Jag har visat att jag är en stor karaktär som ska vara på plan och bidra, säger Ludvig Johansson från grundserieettan Borås Basket, där han inte minst glänst som avgörande faktor i andra kvartsfinalen mot Södertälje.

– Kul att Håkan och Peter litar på mig så här mycket och spelar mig på det här sättet, då växer man mycket som person och spelare. Det är ett ansvar på axlarna som jag inte haft innan, säger Jonatan Arvidsson, som tackat coacherna i BC Luleå för förtroendet och snittat 16 poäng.

Vad tror du att de kommer att betyda för sina lag under slutspelet?

– Enorm betydelse. Nyckelroll, verkligen, säger Nick Rajacic.

KLIPP: Nick Rajacic om Johansson, Arvidsson och Hansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.