Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här betyder enormt mycket för svensk basket, säger SVT:s basketexepert Nick Rajacic. Foto: TT/SVT/Bildbyrån

SVT:s expert om svenskarna i NBA-draften: ”Stort”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdag kom nyheten att Pelle Larsson, 23, gör Bobi Klintman, 21, sällskap i sommarens NBA-draft.

De kan då tillsammans med Jeffery Taylor och Jonas Jerebko bli enda svenskarna som spelat i den amerikanska ligan.

– Betyder enormt mycket för svensk basket, säger SVT:s basketexepert Nick Rajacic.

Jonas Jerebko spelade 635 matcher. Jeffery Taylor spelade 132. Där tar det stopp. Inga fler svenskar har spelat matcher i NBA.

Men inför sommarens draft så kan det ändras då Pelle Larsson och Bobi Klintman gjort sig tillgängliga för att bli valda. SVT:s expert Nick Rajacic sätter det i perspektiv.

– Jag tror inte vi kommer ha två svenska herrspelare i draften i närtid så det gäller att ta vara på möjligheten. Hoppas att båda blir valda för det skulle betyda enormt mycket för svensk basket.

Den som väntas gå i den första rundan, där 30 spelare väljs och i stort sett garanteras kontrakt och miljonlön, är 210 centimeter långe Bobi Klintman.

– Han är en jättetalang som både kan skjuta och försvara, det vill alla NBA-lag ha. Han kommer att bli draftad vad som än händer, säger Rajacic.

Natten till torsdag meddelade Pelle Larsson på Instagram att han också lägger in sitt namn till draften. Han har de senaste åren spelat collegebasket i USA men väntas inte gå i första rundan.

– Han är inte alls ett lika säkert kort. Jag blir inte förvånad om han draftas högt men skulle heller inte bli förvånad om han inte draftas alls, men han är bra på att sätta öppna skott och har ett ruskigt högt basket-IQ.

Draften äger rum den 27 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.