Toronto vann historisk NBA-titel

Uppdaterad
Publicerad

Toronto Raptors blev det första icke-amerikanska basketlag att vinna NBA.

Det kanadensiska laget besegrade den tvåfaldigt regerande mästaren Golden State Warriors i det sjätte och avgörande mötet.

Slutresultatet skrevs till 114–110 och Toronto vann finalserien med 4-2 i matcher.

Men det var dramatik in i det sista. Med fyra minuter kvar att spela var ställningen 101-101. Då missade Warriors superstjärrna Stephen Curry en svår trepoängare – istället gjorde Torontos Fred VanVleet tre poäng i nästa anfall. Det blev starten på ett litet ryck från kanadensarna och med ett par sekunder kvar kunde Kawhi Leonard säkra den historiska titeln när han satte två straffkast.

För andra gången i karriären utsågs sedan matchhjälten Leonard till finalseriens MVP. 2014 fick han samma utmärkelse i sin tidigare klubb San Antonio Spurs.

– Jag hade siktet inställt på det här, jag kom till ett lag med en ny coach som hade samma tankesätt som jag. Det är det här jag spelar basket för, det är det här jag tränar för hela sommaren. Jag är lycklig att mitt hårda jobb lönade sig, säger Leonard, som lämnade Spurs för Toronto 2018, till ESPN.

Bäste poänggörare blev Golden States Klay Thompson med 30 poäng. Han skadades i tredje perioden och Golden States svenske spelare Jonas Jerebko fick då drygt två minuter på plan eftersom Thompson missade sista perioden.

Se Jonas Jerebko efter förlusten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.