Stjärnguarden Shane Larkin är nybliven turkisk medborgare och ställs mot Sverige i EM-kval Foto: TT Nyhetsbyrån

Turkiet köper basketstjärna – veckor innan Sverigematchen: ”Blir orimligt”

Uppdaterad
Publicerad
Shane Larkin var EuroLeagues mest värdefulle spelare i finalspelet förra året. Född och uppvuxen i USA men nu ska stjärnguarden spela landslagsbasket för Turkiet – som ställs mot Sverige i slutet av februari.
– Du manipulerar internationell tävlan med nationella regler, det blir orimligt, säger landslagschef Fredrik Joulamo.

Shane Larkin är född och uppvuxen i den amerikanska mellanvästern, har spelat basket på high school och college i Florida och har fyra säsonger bakom sig i bland annat New York Knicks och Boston Celtics. Efter två säsonger i turkiska laget Anadolu Efes där han förra året vann EuroLeague-titeln och utmärkelsen som mest värdefulla spelare i finalspelet ska han nu även representera Turkiet i landslagssammanhang.

– Shane Larkin är den bästa pointguarden utanför NBA i världen. Hans skytte är unikt bra, säger Fredrik Joulamo Sveriges landslagschef.

Inte helt ovanligt

Nu har Shane Larkin blivit turkisk medborgare och oturligt nog för Sverige sker det bara ett par veckor innan Sverige möter just Turkiet i EM-kvalet. En underlig ”övergång” kan tyckas, men inte ett helt ovanligt fenomen i basketvärlden.

– I stort sett alla länder som vi har mött de senaste åren har haft minst en amerikan. Det här är någonting som vi har fått vänja oss vid, säger Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Joulamo beskriver ett system inom den internationella basket som kan liknas vid klubblagsbasketen. Turkiet har sett behovet av en pointguard och har nu plockat in Shane Larkin på ett kontrakt över ett antal år där han antagligen tjänar flera miljoner.

– Det är egentligen så att Turkiet, som är en av de ekonomiska stormakterna i den internationella basketen, har råd att köpa vilken spelare som helst i världen som inte har representerat sitt hemland i internationell tävling, säger Joulamo.

Kritisk mot systemet

Fredrik Joulamo är starkt kritisk mot systemet för naturalisering inom basketen. Ett system där spelare kan bli tillgängliga för till exempel turkiska landslaget på väldigt kort tid medan det i Sverige är en process som vanligtvis tar ett par år.

– Du manipulerar internationell tävlan med nationella regler, det blir orimligt. Jag skulle förorda att det fanns någon form av karantän. Man skulle kunna jämföra det med om man kunde använda sig av nationella dopningsregler för tävlanden i friidrotts-VM, säger Fredrik Joulamo till SVT Sport.

EM-kvalet drar igång 21 februari, Sverige möter Kroatien på bortaplan. Därefter kommer Turkiet och Shane Larkin till Globen den 24 februari. De tre bästa lagen i gruppen går vidare till EM 2021.

EM-kvalet i basket

Visa

21 februari: Kroatien-Sverige

24 februari: Sverige-Turkiet

26 november: Nederländerna-Sverige

29 november: Sverige-Kroatien

19 februari 2021: Turkiet-Sverige

22 februari 2021: Sverige-Nederländerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer