Udominate vann den tredje SM-finalen och håller liv i finalen i minst en match till. Foto: Bildbyrån

Udominate höll SM-finalen vid liv

Uppdaterad
Publicerad

Udominate vann kvällens tredje SM-final med 69-68 mot Luleå och håller därmed liv i finalen.

Luleå hade chansen att säkra SM-guldet i Umeå i kväll, men hemmalaget, som var suveräna i grundserien, men som haft det tufft i finalen kunde vinna matchen med en poängs marginal. Därmed har de fortfarande chansen att vinna guldet.

– Det är två jättebra lag, det lag som har mest hjärta kommer att vinna. Vi hade riktigt bra energi. Vi ville inte att det skulle ta slut i dag. Vi vill att det ska ta slut på fredag här, där vi står som segrare, säger Umeås Agnes Nordström.

Lagen följdes länge åt poängmässigt, ledningen pendlade, men det var Udominate som styrde och ställde på ett helt annat sätt än tidigare.

I början hade hemmalaget ett försprång på som mest fem poäng – 17–12 efter första quartern – men Luleå svarade på Udominates försök att rycka före pausen. Då stod det 40–37 sedan Hollie Mershon (12 poäng) och Santa Okockyte (11 poäng) dominerat för Udominate.

Mershon (55–47) och Okockyte (57–49) såg till att hemmalaget stod på plus åtta inför de sista tio minuterna, men den marginalen är inte mycket att luta sig åt i basket. Luleå åt in det mesta av försprånget, först genom Janis Ndibas trepoängare till 69–66 och när Allis Nyström sänkte båda straffkasten till 69–68 kunde det ha slutat hur som helst med 29,7 sekunder kvar.

Men Luleå kom inte till skott och Udominate missade sina möjligheter.

Jelena Antic sänkte 19 poäng för Luleå, Katie Bussey och Anna Barthold 14. Santa Okockyte stannade på 20 för Udominate.

Men det krävs ny seger i Luleå på onsdag för att Umeå ska ha chansen att få till en femte och avgörande match i Umeå på fredag.

– Det är klart att det är surt, men det är små marginaler, säger Luleås  Anna Barthold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.