Ekonomisk kris i Umeå BSKT Foto: Johan Löf / BILDBYRÅN

Umeå Basket i ekonomisk kris: ”Glad om vi överlever säsongen ut”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå BSKT har stora ekonomiska problem. Klubben har skulder på flera hundratusen men inga pengar kvar i kassan.

– Det är skatter och hallhyra som är det tyngsta posterna, säger Magnus Lindblom från ledningsgruppen.

Det ekonomiska läget för Umeå BSKT är riktigt akut.

– Vi har med hjälp av sponsorer och privat kapital lyckats betala av hälften av den skatteskuld vi hade men vi har avstämningsmöten i princip varje dag för att försöka rädda klubben, säger Magnus Lindblom från ledningsgruppen.

Umeå BSKT har haft det tungt ekonomiskt under flera säsonger i den högsta ligan SBL herr.

– Vi har sett varningstecken från Umeå och varit medvetna om det länge. Men det är en tuff ekonomisk situation för många elitlag, inte bara inom basketen, säger Fredrik Joulamo generalsekreterare Basketförbundet och ledamot i Elitlicensnämnden.

Nästa säsong osäker

Om Umeå får rätsida på ekonomin den här säsongen så handlar det även om att försöka få ny elitlicens för att kunna fortsätta spela i högsta ligan nästa säsong.

– Det finns en hel del frågetecken som måste rätas ut. Man kan ha negativt kapital och ändå få elitlicens men man måste ha en hållbar plan, en fungerande ekonomisk modell och intäkter som täcker alla kostnader, säger Fredrik Joulamo.

Spelar i olika divisioner

Topplagen i basketligan äger sina hallar, har restauranger och andra verksamheter i anslutning som kan generera betydligt större intäkten än vad Umeå kan göra.

– Vi spelar ju mer eller mindre i en gymnastikhall med en liten kiosk i hörnet ovanför läktarna. Det är ju egentligen i en helt annan ekonomisk division än de stora lagen som till exempel Norrköping och Luleå, säger Magnus Lindblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.