Umeå skrällvann i derbyt efter jätterysare

Umeå såg ut att förlora derbyt i SBL mot giganten Luleå.

Men med bara sekunder kvar fick de två straffar, som Tiffany Brown satte, och matchen slutade 77–76 till Umeå.

– Det var väldigt viktigt, säger Umeås Ama Degbeon till SVT Sport.

Luleå har dominerat i damernas SBL den här säsongen. Inför onsdagens Norrlandsderby mot Umeå ledde man tabellen med åtta poäng före Norrköping. Luleå har däremot tappat några spelare på grund av skador och visade i matchen att man kan svaja.

Hemmalaget Umeå ledde under stora delar av matchen, men i mitten av den tredje perioden såg det ut som att Luleå skulle komma ikapp, ledningen hade krympt till 43–42 för Umeå.

Då satte Abigail Asoro två straffar, som gjorde att ledningen i stället ökades på för Umeå.

Rysare i tredje perioden

Favoriterna Luleå växlade upp i tredje perioden och visade varför man leder serien. Ellen Nyström satte bland annat en trepoängare i mitten av den tredje perioden, till 58–57 för Luleå, som då var i ledning. Ledning hade man tills det bara återstod tre sekunder av matchen, då tilldelades Umeå två straffkast som Tiffany Brown iskallt satte.

Inför matchen sade SVT Sports expert Nick Rajacic att Luleås Brooke McCarty-Williams är ligans bästa spelare. Hon var starkt bidragande till Luleås poängskörd i matchen med sina 28 poäng, som inte räckte den här gången. Efter matchen var hon besviken.

– De (Umeå) spelade på toppen av sin förmåga i kväll, och det räckte för att vinna i dag, säger McCarty Williams till SVT Sport.

Ama Degbeon gjorde flest poäng för segrande Umeå, 20 stycken.

– Det var väldigt viktigt, att komma in i slutspel med en seger mot ett så bra lag som Luleå ger oss självförtroende, säger hon.

– Vi spelade bra som lag, mina lagkamrater levererade bra passningar som gjorde det enkelt för mig att göra poäng.