Patty Mills blev stormatchhjälte när USA förlorade för första gången på 13 år Foto: TT Nyhetsbyrån

USA:s dominanta svit bruten – efter 13 år

Uppdaterad
Publicerad

2006 i VM-semifinalen, det var senast det amerikanska herrbasket-landslaget förlorade en landskamp. I natt skedde det igen – mot Australien. Förlusten innebär att serien av 78 segrar i rad är över för USA.

– Det var fantastiskt, sa Australiens Patty Mills, 30 poäng i matchen, efter segern med 98-94.

I sex mästerskap, sedan VM 2006, och alla träningsmatcher däremellan har USA varit obesegrat i basket. I natt fick amerikanerna dock se sig besegrade av Australien framför 52 000 i publiken i Melbourne. Stor matchhjälte blev Patty Mills som gjorde 30 poäng totalt och ensam stod för Australiens tio sista poäng.

– Det var fantastiskt, sa Mills efter matchen.

USA ledde med 10 i halvtid

Matchen började planenligt och det amerikanska laget med idel NBA-stjänglans ledde med tio poäng i halvtidspaus, anförda av Kemba Walker som hade 22 poäng totalt.

Men det här var Patty Mills kväll. Efter att Joe Ingles satte en lång trea med 3.35 kvar till australisk ledning med 88-87 så tog guarden över. Först satte han en trea och sedan en lay-up för att skapa en sexpoäng-gap ned till amerikanerna, och med elva sekunder kvar satte Mills ett straffkast för att gå upp i en fyrapoängsledning och definitivt avgöra matchen.

Speciell match för Mills

En speciell match på flera sätt för Mills som ställdes mot legendariske NBA-tränaren Gregg Popovich, förbundskapten i USA, som till vardags tränar Mills i San Antonio Spurs.

– Det är ett grymt lag och de har spelat tillsammans länge. De spelar en grym form av basket, sa USA:s Harrison Barnes efter matchen.

Trots många NBA-stjärnor i laget så har snacket innan VM handlat om de många återbud från de absoluta världsstjänorna, däribland James Harden och Russell Westbrook, till VM-truppen. Och USA:s favoritskap ser svajigt ut inför VM-premiären den 1 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.