Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natasha Mack (vit tröja till vänster) är en av de inköpta spelarna i basket-EM. Foto: TT/SVT

Utländska stjärnor får betalt för att spela i basket-EM: ”Innehåller korruption”

Uppdaterad
Publicerad

Spelare köps in och får medborgarskap – några dagar senare spelar de för ”sitt nya landslag” i basket-EM.

Det är verkligheten inom basketsporten.

– Vi ser att det har en avgörande påverkan på resultaten, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare för Svenska Basketförbundet.

Flera amerikanska spelare återfinns i flera landslag mitt under basket-EM, som SVT sänder. De är inköpta, trots en helt annan nationalitet, för att förstärka laget. De förses dessutom med medborgarskap.

Bland exemplen finns Natasha Mack i Montenegro. Hon spelade en avgörande roll i lagets match mot Lettland när hon stod för 22 poäng och hjälpte Montenegro att ta sig vidare från gruppspelet.

– Det här gör att det blir en snedvriden konkurrens som är dålig för basketen, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare för Svenska Basketförbundet, till SVT Sport.

Inte aktuellt för Sverige

För svensk del är det inte aktuellt med att ta in ”naturaliserade” spelare. Sverige lyckades inte kvalificera sig till EM.

– Vi kan inte ringa till en agent i USA och säga att vi vill ha en center till vårt damlandslag, för att den personen inte kan få ett svenskt pass. Men i flera andra europeiska länder kan man agera, säger han.

”Svårt att hitta ett sätt...”

Elisabeth Egnell, nyvald styrelseledamot i Fiba Europa, menar att det är svårt att göra något åt företeelsen.

– Den här världen innehåller korruption och så kommer det att vara. Jag tror att det kommer bli svårt att hitta sätt att reglera det genom att stoppa pengaflödet. Däremot så kan man reglera det via tävlingsregler genom att säga att du måste ha en viss koppling till ett land under en viss tid.

Hör vad Fredrik Joulamo tycker att man borde göra åt problematiken i klippet ovan.

Naturaliserade spelare i EM

Cyesha Goree – Ungern

Natsha Mack – Montenegro

Jennie Simms – Israel

Yvonne Anderson – Serbien

Teaira McCowan- Turkiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.