Wetterbygdens fantastiska resa – två ligalag på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län bildades 2014 basketklubben Wetterbygden med drömmen om att en dag spela i Svenska basketligan.

I dag – bara fyra år senare – har drömmen blivit verklighet. Herrlaget har precis debuterat i den högsta serien och damerna gör det på lördag.

– Det känns monumentalt på alla sätt och vis. Det är ju en fantastisk resa. Damerna har figurerat sedan vi startade projektet men herrarna kom egentligen med på båten på allvar i fjol. Men vår resa börjar egentligen nu, vi är inte nöjda med att bara delta i basketligan, nu när vi är här vill vi tävla fullt ut, säger klubbens sportchef Dennis Aulander till SVT Sport.

Wetterbygden är resultatet av ett samarbete mellan den lokala föreningen Forum basket och Sanda basketgymnasium. När Sanda tappade sin riksstämpel kände Dennis Aulander, representant för Sanda, och Thomas Ekström i Forum basket att något var tvunget att göras.

– Där och då hade vi egentligen två val, lägga oss ner och dö eller att mobilisera kraft. Och jag är glad i dag att vi valde det senare, säger Aulander.

Hur har ni finansierat satsningen ekonomiskt?

– Vi vände oss till näringslivet. Det är lättare att sälja damidrott i den här staden med stora elefanter som HV71 och J-Södra. Vi kom med en attraktiv produkt för näringslivet.

Damlagets stora stjärna är landslagsspelaren Lollo Halvarsson. 29-åringen drog av hälsenan i början av 2016 och förra sommaren blev hon dessutom mamma. Men nu är Halvarsson tillbaka på allvar – premiären mot regerande mästaren Luleå på lördag är dessutom comeback i svensk ligabasket för centern. 

– Nervöst och lite spänningar och så. Man får ta en match i taget och känna av nivån, och det blir ju bra mot Luleå. Det är en ganska bra nivå i början, skrattar Halvarsson.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.