Connecticuts tränare Curt Miller i tårar när han pratar om protesterna. Foto: Twitter: @WNBA

Tårarna efter manifestationen i WNBA i natt: ”Större än bara basket”

Uppdaterad
Publicerad

Efter protester och uppskjutna matcher var den nordamerikanska basketligan för damer, WNBA, tillbaka i natt.

Då stod Connecticut Sun för en ny manifestation – och tränaren Curt Miller kunde inte hålla tillbaka tårarna.

– Det här är större än bara basket, säger han.

Flera stora amerikanska ligor i bland annat basket, baseball och tennis har ställt in matcher i protest mot polisvåld och rasism sedan den 29-årige svarta amerikanen Jacob Blake blivit skjuten av polis i Kenosha, Wisconsin.

När WNBA var tillbaka i natt valde spelare och ledare i Connecticut Sun att manifestera genom att knäböja iförda svarta ”Black Lives Matter”-tröjor samt hålla upp varsin skylt.

Tillsammans bildade de ett citat från avlidne Martin Luther King, medborgarrättsrörelsens främste ledare, som lyder: ”I slutändan kommer vi inte att minnas våra fienders ord, utan våra vänners tystnad”.

”Större än bara basket”

När lagets tränare Curt Miller intervjuades före matchen hade han svårt att hålla tillbaka tårarna:

– Det här är större än bara basket för oss. Det är därför vi som lag fortsätter att prata om saker och ting utanför basketen, säger han.

Matchen? Den vann Los Angeles Sparks med 80-76 efter att ha legat under med fyra poäng inför den fjärde och sista perioden. De leddes offensivt av Chelsea Gray som noterades för säsongsbästa 27 poäng.

KLIPP: SVT:s korrespondent Stefan Åsberg: ”Har aldrig upplevt att idrotten tagit så tydlig politisk ställning som nu” (27 augusti 2020)

SE OCKSÅ: Zahui sänkte 22 poäng när New York bröt förlustsviten (26 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.