Marta Xargay ledde Spanien till EM-guld. Foto: TT.

Xargay dominant när Spanien försvarade EM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Spanien försvarade EM-guldet i basket från 2017 och vann finalreprisen mot Frankrike med 86-66 i Belgrad. Spanien befäste sin position som Europaetta och tog tredje segern på de fyra senaste mästerskapen.

Marta Xargay visade vägen och innan det ens gått tre minuter hade hon stoppat i tre treor och sedan såg Spanien aldrig bakåt. Hon var planens överlägset bästa poänggörare och noterade 23. Med fem minuter kvar var segern klar och Xargay kunde sätta sig på bänken. Hon återkom inte på planen förrän det var dags för segerdans i ring.

Xargay fick givetvis en plats i All Star-femman i samband med prisutdelningen. Lagkamraten Astou Ndour, 24, fick utmärkelsen som turneringens bästa spelare.

– Frankrike hittade aldrig något sätt att få stopp på Spanien som spelade jättebra, säger SVT Sports expert Elisabeth Egnell som tippade Spanien som segrare före mästerskapet.

Serbien tog bronset

Det var Frankrikes fjärde raka förlorade EM-final.

I slutminuterna byttes nästan hela Spaniens lag ut så att så många som möjligt skulle få speltid. De spanska fansen stod upp läktaren och hejade på medan de viftade med stora flaggor. De spanska spelarna grät glädjetårar innan matchen var slut.

Utan Serbien i final var det ganska avslagen stämning i jättearenan. De serbiska spelarna var på plats för att ta emot bronsmedaljerna efter vinsten mot Storbritannien, 81-55.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.