Amanda Zahui. Foto: TT

Zahui om nya WNBA-avtalet: ”Sjukt viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Världens främsta basketliga för damer flyttar fram positionerna i kampen för en mer rättvis idrott. Bättre ersättning och mammaledighet med full lön är några av förändringarna i det nya kollektivavtalet.
– Vi kommer äntligen ett steg närmare det vi förtjänar, säger svenska WNBA-proffset Amanda Zahui.

Under tisdagen presenterades det nya kollektivavtalet i den kvinnliga amerikanska proffsligan i basket, WNBA. Det nya avtalet innebär framför allt nya förändringar när det gäller mammaledighet och maxlöner. Avtalet som sträcker sig över sju år innebär även bättre standard vid resor. 

– Det nya kollektivavtalet är sjukt viktigt, det är ett jättestort steg i rätt riktning. Men det är också en viktig del som visar att man ska våga pusha för det man vill och vet att man förtjänar, säger Amanda Zahui till SVT Sport och fortsätter.

– Det här är ett stort steg för oss kvinnor inom basketen. Nu finns möjligheten att endast spela i WNBA utan att gå back för vissa spelare.
Vilket är ett enormt steg. Men även för spelande mammor eller planerande mammor, nu kan och kommer vi få hjälp. Det finns flera ”små” grejer som flera trodde att vi redan hade, men som vi inte hade. Som bättre sittplatser när vi reser, vi reser så mycket så det är jätteviktigt.
Vi börjar bli behandlade som elitspelare, vi får den respekten vi förtjänar helt enkelt, säger Zahui.

Vad tror du att det här kommer att betyda för WNBA som liga?

– Jag tror att detta innebär att ligan bara kommer att växa. Flera har uppmärksammat oss och nu växer intresset. Det är fantastiskt, säger Zahui.

ARKIV: Zahuis stora planer för framtiden (13 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zahuis stora planer för framtiden: ”Jag kan bli bäst”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer