Amanda Zahui Foto: TT Nyhetsbyrån

Zahui petas av WNBA-klubben

Uppdaterad
Publicerad

Los Angeles Sparks väljer bort Amanda Zahui.

Den svenska basketstjärnan saknas i truppen inför lördagens säsongsstart – och missar därmed hela WNBA-säsongen.

Zahui har spelat i WNBA, världens bästa basketliga, sedan 2015 men eftersom USA-säsongen är kort har hon och flera andra spelare valt att söka sig till andra klubbar under resten av året.

I juni valde hon att skriva på för turkiska storklubben Fenerbahce.

Hon är fortfarande kontrakterad av Sparks men på sin hemsida meddelar klubben att Zahui är placerad på listan över spelare som inte ska spela alls i år, och därmed inte får någon lön från laget.

– Sett till den korta säsongen, alla spelare som kommer att missa möjligen ett tvåsiffrigt antal matcher ... vi kände att det inte var rättvist mot resten av spelarna, säger tränaren Derek Fisher angående att Zahui petas, enligt internationella medier.

Lönetak

WNBA-säsongen börjar natten till lördag svensk tid. På grund av Zahuis förehavande utanför USA spekulerar internationella medier i att svenskan inte skulle kunna vara tillgänglig för spel i Sparks förrän i mitten av juni. Samtidigt har den amerikanska ligan ett lönetak som klubbarna måste förhålla sig till.

Tränaren Derek Fisher säger att han behövt ta några tuffa beslut.

Enligt tidningen Los Angeles Daily News såg tränaren nästan plågad ut när han talade med pressen på en digital presskonferens häromdagen.

– Den mänskliga delen av den här verksamheten, den suger ibland, säger han.

– Jag bryr mig om våra spelare, personligen och professionellt, men jag får betalt för att göra ett så bra jobb som möjligt för Los Angeles Sparks organisation, även om jag personligen inte gillar beslutet jag måste ta. Det ingår bara i jobbet.

”Tuff smäll”

Zahui, vars kontrakt med Sparks går ut efter säsongen, har en årslön på runt 1,4 miljoner kronor i WNBA-klubben som hon nu går miste om.

– Det är en miljon kronor som ryker där, så det är en tuff smäll för henne. Det kan inte vara roligt, att få höra det så här sent också, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Förra sommaren valde Amanda Zahui att koncentrera sig helt på WNBA av hälsoskäl och missade därmed EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.