Zahui: ”Priset är till alla oss som är för långa, tjocka, svarta, tjejiga, pojkiga”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui vann Sportspegelnpriset.
Och höll sedan ett starkt, inkluderande tal.
– Det här priset är till alla oss som är för tjocka, för långa, för svarta, för mörka, för tjejiga och för pojkiga. För oss som är annorlunda. Gud älskar oss för att vi är annorlunda, sade Zahui.

Hon fick priset bland annat genom satsningen Basket Gäris, som syftar till att få unga tjejer att börja idrotta.

– Jag skulle vilja tacka Basket Gäris som låter mig vara en del av ert projekt.

Läs hela talet nedan.

Jag skulle vilja börja med att tacka gud, tacka gud för min familj, för min fantastiska familj som stöttar mig på, men alltid utanför planen att alltid bli en bättre människa.

Jag skulle vilja tacka Basket Gäris, som låter mig vara en del av ert projekt. Och alla inblandade som inte bara hjälper tjejerna i Vårby men även människor runtom i Sverige att leva sina drömmar och nå sina mål.

SVT – tack så jättemycket det är en stor ära att ta emot det här priset. Tack också för att ni tror på dambasketen i Sverige, tack för att ni lyfter fram oss, för att ni pushar att folk ska tro på oss, tack så jättemycket.

Men det här priset representerar inte bara mig. Det här priset representerar alla oss som blivit nekade på grund av vår hudfärg, vår religion, vår brytning, sexuella läggning och kön. Det här priset representerar alla de unga kvinnor och vuxna som blivit tillsagda att de inte har sina egna drömmar. Det här priset representerar de små pojkarna och män som blivit tillsagda att deras drömmar inte räknas. Det här priset representerar även alla oss som ber dag in och dag ut att mobbning rasism och ondska ska dö ut.

Det här priset är till Noel Filén-Hammarström som öppet och modigt tog ett steg närmare att leva sitt sanna jag. Det här priset är till alla oss som är för tjocka, för långa, för svarta, för mörka, för tjejiga och för pojkiga, för oss som är annorlunda. Gud älskar oss för att vi är annorlunda.

Så till alla er som inte vet hur, vågar eller kan stå för sina egna rättigheter och det ni brinner för – jag står er här FÖR er.
För alla er som står upp för era rättigheter och visar att vi kan sprida kärlek – jag står här MED er.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.